Änglar – Dofter – (lördagstema x 2)

Julen står för dörren, eller åtminstone advent. Få saker är väl så förknippade med dofter OCH änglar, som just julen. Jag hann inte riktigt med förra veckans tema (dofter) så jag slår två teman i en smäll denna lördag och inkluderar både dofter och änglar i denna lördags inlägg. Jag brukar alltid starta julsäsongen med en sån här. En av mina jul-favoritdofter är just nejlika och apelsin. Enriset kring takkronan sprider också sin särskilda doft. För att inte tala om saffransbak! Men så långt som saffranet har jag inte hunnit än i julstöket. Jag har ju fullt upp med alla julsånger som ska läras in. Barnkören ska vara med i det stora luciatåget i år när Avesta Lucia ska krönas. Som den gammaldags musikfröken jag är vankas det både Stilla natt, Tusen juleljus och den “äkta” Luciasången, den med ljusklara hägring och fägring. Änglar finns med i väldigt många texter, för att inte tala om jesusbarnet i krubban. Roligaste kommentaren kom från en liten flicka senaste körövningen som slog ut med händerna och sa med eftertryck. “Alltså jag förstår bara inte vad Jesusbarnet har med julafton att göra. Jag menar det är ju TOMTEN som kommer på julen!”  Som ledare för kyrkans barnkörer borde jag ju ha levererat ett genomtänkt, pedagogiskt och uttömmande svar men av mitt svamlande kunde jag bara konstatera att jag nog firar jul väldigt oreflekterat. Jag slänger fram både tomtar och jesusbarn lite huller om buller och tänker inte mer på det. Hon har ju definitivt en poäng med frågan. Ur barnperspektiv borde självklart en liten tomtenisse ligga på en bädd av strå i krubban. Sambandet mellan tomten och jesusbarnet i krubban är verkligen inte solklar. Apropå julkrubba… Julängeln som jag plockade fram häromdagen låg i samma påse som julkrubban som av platsbristskäl varit undanstoppad i flera år. Men nu när vi har återerövrat ett rum i huset, sedan sista ungen flugit ur boet kan den ju få sin forna plats på toppen av Betlehem igen dvs på det svarta gamla pianot! Så tänkte jag och packade upp krubbfigurerna så silkespappret singlade som snöflingor genom rummet.  Men jag hade glömt en liten detalj, nämligen att “Betlehem” numera bebos av Luke Skywalker, Obi-Van Kenobi och Darth Vader från Star Wars. Det här är aktade klenoder, inköpta av en av sönerna för många år sedan och för många månaders veckopengar. Det är verkligen ingenting man ställer undan på en kall och dammig vind och riskerar den batteridrivna hälsan i väntan på flytten hem till den rättmätiga ägaren. Jag tog beslutet att Jesusbarnet får samsas med Star Wars om Betlehem. Om nu julen har blivit en plats där både tomtar, änglar och jesusbarn får plats, kanske det finns plats även för lite Star Wars-figurer?   

 Dessutom upptäckte jag till min förskräckelse att Josef tycks ha sjappat! Han finns ingenstans! Maria sitter i stallet ensam med sitt lilla Jesusbarn. Även om det finns härskaror av änglar runt henne kan det behövas lite uppbackning, särskilt som Dart Vader-hotet ligger som en hotfull skugga över krubban. Den som så önskar kan klicka på länken och ta del av den dramatiska Starwarskrubban som står här hemma och överröstar Stilla Natt som spelas från den vita lilla plastkyrkan i fönstret. Kanske det rentav är så att allt som bejakar kampen mot det onda, vare sig det är tomtar, jesusbarn eller Obi-Van Kanobi kan få sin lilla plats i julens drama? Ja det var veckans filosofiska tanke och dito bidrag till lördags temat som Musikanta har föreslagit. Nu är det min tur att ta över stafettpinnen för december månad och här är mina förslag till teman:

5 december Övning ger färdighet
12 december En salig blandning
19 december Så har det alltid varit
26 december Återblick (alt. halvårskoll för den som önskar)

Och här finner ni övriga lördagsbloggare som denna lördag skriver om änglar!
Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

22 reaktioner på ”Änglar – Dofter – (lördagstema x 2)”

 1. Det där med Darth Vader i julkrubban inte är en så dum idé för det är kanske han som representerar Herodes. Han var minsann inte snäll. De tre vise männen saknar jag i julkrubban. Kanske de trillat av kamelerna för de finns ju på plats i alla fall. Eller så var de ut på lite galej tillsammans med Josef?

  1. Jamen så klart ska Herodes representeras 🙂 Och du kan vara helt lugn över de vise männen, de finns på plats men “ur bild” så att säga eftersom de inte kommer fram förrän på trettondagen så de står en liten bit bort från stallet. Roligt att du tittade in 🙂

 2. Ja du Anna, det var onekligen ett trivsamt inlägg, helt i min anda, så jag kunde inte motstå att rekommendera det här: http://villniles.com/2015/12/03/gud-eller-tomten-vem-av-dem-finns/#comments . Inte minst eftersom den gode P.J. i viss mån knådar och bänder med ett av de centrala temana i ditt lördagsinlägg.

  Känner mig fortfarande, trots dina vänliga ord i ett tidigare kommentarsvar, som en inbrottstjuv i matriarkatets fästning – men nu vill jag bara förklara att jag skrutit upp dig. Så kanske får jag också i andanom en plats vid någon julkrubba. Om det sedan blir som en Ond kraft, eller en God – det är väl en öppen fråga. Men, jag tror ju i grunden inte på gott eller ont …

  Inte så länge som tendensen att det egna oftast är det goda, och det främmande, eller det motsatta, tycks vara det onda. Mycket tendentiöst – och vem är domaren?

  Dessutom tänkte jag ju köpa ett par böcker av dig, att skicka till Kanada – men det klantade jag till sist jag var i Plejset, p.g.a. en plötsligt påkommen hemresa, och i viss mån pengabrist.

  1. Hahaha vad roligt Erik, så klart det var “farfar som hade satt på sig klädorna” fortsätt du att titta in här med glada tillrop och kommentarer, du är så välkommen.

 3. Vilket helt underbart “dubbel-inlägg”! Nejlikdoftande apelsiner tillhör mitt lilla julpyssel också… ingen jul utan dessa!
  Älskar flickans kommentar! Får jag låna den till ett av mina citatinlägg?
  Härligt uppfriskande med Starwarsfigurerna och filmen är verkligen bra… lite uppochnervända världen, men det funkade bra ändå 🙂
  Tack för temalistan… nu blir det till att gnugga sina grå, eller i alla fall att dyka i arkivet 🙂
  Ha det gott Anna!
  Kram

  1. Tack Anki, självklart kan du låna citatet. Det är en härlig tjej med egna tankar och reflektioner kring det mesta 🙂

  1. Hahaha, nej den hade jag inte sett 🙂 Underbart! Ja, det blir nog bra med förstärkningen kring krubban den här julen!

 4. En ny och modern krubba. Det är ju egentligen bra att Josef har stuckit, om än tillfälligt (pappasemester?), för annars skulle det kanske inte ha blivit som det blev. Och Star Warskillarna får ta över ett tag och bli surrogatpappor. I tider som dessa så är det helt rätt….
  Så bra du har kombinerat två olika teman
  Och stort tack för rubrikerna. Nu får en kavla upp ärmarna och inte bara degarna.
  God fortsättning på adventhelgen!

  1. Intressant vinkling Karin! Tänkte ett tag att Josef kanske bara slår en drill bakom stallet, men än är han inte tillbaka. Det stryker ju både vargar och noshörningar kring knuten så nåt kan ju ha hänt. Surrogatpapporna var hur som helst en underbar lösning, bästa tänkbara! 🙂

 5. Bra gjort att slå ihop dofterna med änglarna! Det är lite synd att den lilla flickan inte fått höra “sagan” om Jesusbarnet i krubban i skolan – jag kommer ihåg att den genererade många teckningar. I min kör hade alla skolbarnen hört talas om den i alla fall. Men det var ju 15 år sen…

  Numera har väl allting som kan tänkas påminna om den kristna religionen vara bannlyst från schemat.
  Jättebra att krigarna är med vid krubban och bevakar så att inga terrorister kan ta sig dit.
  Ingrid

  1. Vet du Ingrid, jag tror hon hade hört talas om att man firar julen till Jesu födelse men det var själva kopplingen med tomten hon inte fick till… Själv hade jag som barn problem med hur tomten kom in i bilden men jag fattade ju att han hade koll på paketen och därför inte kunde förvisas från julen…

 6. Men det låter väl bra med lite nytt folk kring krubban.
  Jag hörde någon filosofera om julkrubban; om man tar bort flyktingar, judar och araber så är det bara en kossa kvar och en åsna.
  Det är nog bra att ha många sorters folk

 7. Vad jag har längtat efter dig Anna! Det härmed två flugor i en smäll med tema sitter klockrent med tanke på vad du har för dig – du som gör så att vi många andra får gå på konserter och njuta. Inlägget har humor, värme och ger en skön vinkling på änglarna, apelsinen med svarta prickar varför hänger den så; frågade en liten gosse … julen och utflyttade ungar och inte minst att traditionen med krubban står just där! Ser fram emot dina teman det kribblar i skriveriet redan. Gör dig ingen brådska med att komma förbi du finns ändå! Stor adventskram!

  1. Det låter bra Tove! Vilken gullig kommentar… Det är verkligen mycket kring jul och det är mycket man vill hinna med. Förra veckan hann jag inte med alls utom att göra små besök hos alla andra. Det fick som sagt bli dubbelt upp denna lördag i stället. Kram på dig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen