Änglar – Dofter – (lördagstema x 2)

Julen står för dörren, eller åtminstone advent. Få saker är väl så förknippade med dofter OCH änglar, som just julen. Jag hann inte riktigt med förra veckans tema (dofter) så jag slår två teman i en smäll denna lördag och inkluderar både dofter och änglar i denna lördags inlägg. Jag brukar alltid starta julsäsongen med en sån här. En av mina jul-favoritdofter är just nejlika och apelsin. Enriset kring takkronan sprider också sin särskilda doft. För att inte tala om saffransbak! Men så långt som saffranet har jag inte hunnit än i julstöket. Jag har ju fullt upp med alla julsånger som ska läras in. Barnkören ska vara med i det stora luciatåget i år när Avesta Lucia ska krönas. Som den gammaldags musikfröken jag är vankas det både Stilla natt, Tusen juleljus och den “äkta” Luciasången, den med ljusklara hägring och fägring. Änglar finns med i väldigt många texter, för att inte tala om jesusbarnet i krubban. Roligaste kommentaren kom från en liten flicka senaste körövningen som slog ut med händerna och sa med eftertryck. “Alltså jag förstår bara inte vad Jesusbarnet har med julafton att göra. Jag menar det är ju TOMTEN som kommer på julen!”  Som ledare för kyrkans barnkörer borde jag ju ha levererat ett genomtänkt, pedagogiskt och uttömmande svar men av mitt svamlande kunde jag bara konstatera att jag nog firar jul väldigt oreflekterat. Jag slänger fram både tomtar och jesusbarn lite huller om buller och tänker inte mer på det. Hon har ju definitivt en poäng med frågan. Ur barnperspektiv borde självklart en liten tomtenisse ligga på en bädd av strå i krubban. Sambandet mellan tomten och jesusbarnet i krubban är verkligen inte solklar. Apropå julkrubba… Julängeln som jag plockade fram häromdagen låg i samma påse som julkrubban som av platsbristskäl varit undanstoppad i flera år. Men nu när vi har återerövrat ett rum i huset, sedan sista ungen flugit ur boet kan den ju få sin forna plats på toppen av Betlehem igen dvs på det svarta gamla pianot! Så tänkte jag och packade upp krubbfigurerna så silkespappret singlade som snöflingor genom rummet.  Men jag hade glömt en liten detalj, nämligen att “Betlehem” numera bebos av Luke Skywalker, Obi-Van Kenobi och Darth Vader från Star Wars. Det här är aktade klenoder, inköpta av en av sönerna för många år sedan och för många månaders veckopengar. Det är verkligen ingenting man ställer undan på en kall och dammig vind och riskerar den batteridrivna hälsan i väntan på flytten hem till den rättmätiga ägaren. Jag tog beslutet att Jesusbarnet får samsas med Star Wars om Betlehem. Om nu julen har blivit en plats där både tomtar, änglar och jesusbarn får plats, kanske det finns plats även för lite Star Wars-figurer?   

 Dessutom upptäckte jag till min förskräckelse att Josef tycks ha sjappat! Han finns ingenstans! Maria sitter i stallet ensam med sitt lilla Jesusbarn. Även om det finns härskaror av änglar runt henne kan det behövas lite uppbackning, särskilt som Dart Vader-hotet ligger som en hotfull skugga över krubban. Den som så önskar kan klicka på länken och ta del av den dramatiska Starwarskrubban som står här hemma och överröstar Stilla Natt som spelas från den vita lilla plastkyrkan i fönstret. Kanske det rentav är så att allt som bejakar kampen mot det onda, vare sig det är tomtar, jesusbarn eller Obi-Van Kanobi kan få sin lilla plats i julens drama? Ja det var veckans filosofiska tanke och dito bidrag till lördags temat som Musikanta har föreslagit. Nu är det min tur att ta över stafettpinnen för december månad och här är mina förslag till teman:

5 december Övning ger färdighet
12 december En salig blandning
19 december Så har det alltid varit
26 december Återblick (alt. halvårskoll för den som önskar)

Och här finner ni övriga lördagsbloggare som denna lördag skriver om änglar!
Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

28. november 2015 av Anna
Kategorier: Allmänt, Kåserier | Taggar: , | 22 kommentarer

Kommentarer (22)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.