Äntligen höst och körsång!

Augusti månad. Tillvaron börjar så smått att återgå i vanliga gängor. Många har semestrat klart, andra slurpar i sig det sista av ledigheten. Även om jobbet pockar på så bjuder sommaren fortfarande på blomsterprakt och lagom solvarma dagar. Underbart att komma hem till efter jobbet.

Själv ser jag fram mot hösten, så roligt att träffa alla sångare i olika åldrar igen. De yngsta 3 år, den äldsta 90 plus! Dock är det mycket som ska göras innan första körövningen. Ju fler körer, ju mer att förbereda. Att leda kör är ett av många yrken där största tidsåtgången sker bortanför det som syns.

Som prästbarn blev jag på lågstadiet retad; ”Blä blä, din pappa jobbar bara på söndagar!” Och så var det ju inte riktigt. Vad gör körledare när de inte står framför kören och instruerar och peppar?

Om information och kommunikation ska funka behöver kontaktlistor ses över så de stämmer, likaså lokaler. Finns allt på plats? När och var ska konserter och uppsjungningar ske, är lokaler och inhyrda musiker bokade? Behöver extraövningar bokas in? Vad ska sjungas? Ofta tar vi körledare oss igenom en rejäl bunt med förslag innan vi landar i det som ska göras. Därefter ska vi lära oss musiken själva. Hur ska vi annars kunna lära ut? Terminsplan, vad ska vi hinna med under hösten? Men också en plan för själva körövningen, vad börjar vi med och vad ska vi hinna med denna gång. Och en plan för varje körsång, hur lär jag ut detta. Vad börjar vi med och kanske smartast att bara ta refrängen? Osv osv… Ja, det är i alla fall litegrann av det som sker bortanför själva körövningen.

Men även den delen av körarbete är rolig. Så summa summarum: Äntligen höst och körsång! Och nu ser jag fram mot körövningar där nytt blandas med gammalt och där det sjungs så taket lyfter sig och endorfinerna flödar på både körsångare och körledare.

Och alla ni som står i startgroparna för att börja höstens körsång; vad ser ni mest fram emot?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen