Äpplet faller inte långt från trädet…

Sjungom studentens lyckliga dar… hördes skalla över residensstaden Falun förra helgen. Särskilt vackert klingade den naturligtvis från Musikkonservatoriets balkong där yngste sonen gick ut. Här sjöngs den både flerstämmigt OCH vackert! Jag har ofta hört den sjungas ofrivilligt flerstämmigt, glatt och frejdigt men inte så njutbart kanske. Moderns röntgenblick lyckades zooma in sonen mellan ett par svarvade balkongpelare. Det var den sista studenten av våra fyra så lite nostalgiskt kändes det allt.

Om man nu granskar sonens studentmössa så ser man att den har en annan toning än kamraternas. Med tanke på föräldrahemmets nivå beträffande renlighet och städning skulle man vid första anblicken och på lite avstånd kunna tro att den har hunnit få ett lager damm över sig, men så är icke fallet. Äpplet faller inte långt från trädet. På samma sätt som fadern i förra inlägget började smida egna spikar för att spika fast trägolvet i gäststugan, så har sonen knåpat ihop sin egen studentmössa. Knåpat ihop är fel uttryck. Det är ingen papperslöjd det handlar om utan han har sytt den på maskin, alldeles på egen hand! På modernt språk kallas detta för DIY. Do It Yourself.

 Eftersom den där genen inte kommer från mig var jag mäkta imponerad. Men var hittade du den gula blomman? Sonen tittade på mig som om jag var tappad bakom en vagn. Gjort så klart! Men…hur visste du hur du skulle göra? Tittade på Olas mössa. Jaha… Man tittar lite här, provar lite, tittar lite där och så DIY!!! Men OM jag nu skulle ha dristat mig till att ha försökt, skulle undersidan av skapelsen vara ett virrvarr av trådar, ofållade fransiga kanter eftersom man ändå har den på huvudet hela tiden.  Vi lyfter på hatten….

 No comments!!!

Fler som sytt sin egen studentmössa? Med ett regnbågsmönstrat foder…

 Appropå DIY börjar följetongen “Gäststugan” gå mot sitt slut… Eller snarare mot sin början kanske.

 Med förenade krafter har vi lagt sista handen vid målningen av väggar. Här målar Englandsdotten panelen en sista gång. Till och med undertecknad blev betrodd att måla, men under gubbens stränga order om hur linoljefärg hanteras. Tunna, tunna lager färg som långsamt och omsorgsfullt stryks in längs träets färdriktning… Inget slabb och hafs alltså. Men resultatet kan vi kika på i nästa inlägg! Trevlig helg på er! (Här smattrar regnet på takplåten under snedtaket där jag sitter.)

14 reaktioner på ”Äpplet faller inte långt från trädet…”

 1. Häftigt att göra studentmössa själv! Vår mellanson kan också använda symaskin – hört historien när han satt i armékläder, rakat hår, kängor, på tåget – stickande halsduk till flickvännen. Då vände sig folk om 🙂

 2. Erik Forsling

  Har skrivit det tidigare, men upprepar det igen. Tycker så mycket om ditt sätt att skriva.

  Önskar att jag också kunde sy, men inte som modist då, eller hattmakare, utan bara som någon som kan laga rövhål på ett par söndercyklade byxor – i övrigt hela.

  Hoppas att dottern som drabbades av min elektronikanatt, här i Plejset, inte också kommer att drabbas av det uteblivna Grexit, som idag istället visade sig bli Brexit.

  Nåja. Ha en mycket trevlig midsommarhelg.

  Erik Forsling

  1. Tack för vänliga ord Erik! Hoppas midsommarhelgen var fin, nu stundar eftersommaren, den är inte dum den heller. Har inte hört några klagomål från plejset angående elektroniska händelser så det tycks ha gått spårlöst förbi 🙂

 3. Men det var då det mest fantastisk imponerande jag hört på länge! Alltså bara att komma på idén, fr det första. Stickade luvor, jag kanske till och med en solhatt kan jag tänka mig att händiga personer kan få till på egen hand. Studentmössor däremot är ju sånt som tillverkas – ja var? På fabrik? (VAR tillverkas studentmössor egentligen?) Har aldrig hört talas om en hemsydd sådan. Kudos!

  Och så ser vi med spänning fram mot gäststugerapport! Linolja är svårt, men snyggt!

  1. Ja, det har du rätt i, VAR tillverkas studentmössa egentligen??? Den där tillverkades i Falun i hans lilla hyreslya med farmors gamla symaskin. Och rapport om gäststugan kommer inom kort! 🙂

 4. Men vad fint och skickligt att sy sin egen studentmössa. Och insidan är ju fantastisk med sitt regnbågsfoder. Jag är imponerad.
  Gäststugan ser ut att bli fin.
  Ni ska möjligtvis inte börja ta emot bed- och breakfast-gäster 🙂 ?

  1. Jag är impad jag med Eva över sonens tilltag. Bara att komma på tanken… Bed and breakfast… Ja varför inte? Vi får fundera på saken 🙂 Du är välkommen!

 5. Vad månne bli av din son! Tänk att sy sin egen studentmössa. Det har jag aldrig tidigare hört att någon gjort.
  Så vackert blått det blir i gäststugan.
  Här har också regnet smattrat och haft sig.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  1. Ja han kanske sadlar om och blir skräddare! Kan behövas ett till ben att stå på i dessa tider när kulturen håller på att monteras ned på sina håll. Gäststugan blir SÅ fin fast inte blå, det är nog kameran som lurar ögat. Hoppas på bättre bilder i nästa inlägg 🙂 Kram i regnet Ingrid!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen