Blomsterkören i täppan!

Nån kanske undrar varför jag skottar fram bilen och åker till Örebro då och då? Och varför i all sin dag jag har gett mig själv projektförbud?
IMG_1983
När mitt arbete började fyllas av körsång från morgon till kväll, bestämde jag mig för att skaffa en påbyggnad till min musiklärarexamen med inriktning på just kör. Det fanns en på musikhögskolan i Örebro.
Unknown

Så här vackert inglasad ligger musikhögskolan en bit utanför Örebro.
Utbildningen är tvåårig och på halvfart och så jobbar jag heltid. Därför har jag strängeligen gett mig själv projektförbud under de två år utbildningen pågår. Förståndigt, eller hur? Dirigering är en värld för sig, precis som allt annat man fördjupar sig i. Det kanske ser ut som om dirigenter står och vevar på i största allmänhet och det gör dom också ibland. Den här till exempel.
Anna_animakören
Ni ser ju att hon behöver skickas på kurs! På kursen får vi veta exakt vad vi ska göra, när det ska göras och hur. Och tydligt ska det uttryckas. Det dunkelt tänkta är det dunkelt slagna, mässar våra lärare med rynka mellan ögonbrynen. Så tänka ska vi också!!! Det finns bara en sak att göra och det är öva. Det går inte att läsa sig till praktisk musikutövning.
IMG_1477.JPG
Eftersom det är en omöjlighet att sammankalla körerna så fort jag behöver öva (även om flera nog gladeligen skulle ställa upp) har jag startat ytterligare en kör! En liten övningskör, tyvärr är de bara en i varje stämma än så länge. Får jag presentera Blomsterkören!

IMG_1763.JPG
Eivor i sopranstämman.

IMG_1764.JPG
Ingvar i tenorstämman.

IMG_1765.JPG
Bosse i basen.

IMG_1766-0.JPG
Och så Gunnel i altstämman.

De får tydliga och distinkta impulser när det är dags att komma in med sin stämma. Jag visar crescendo, diminuendon, och fermat. Troget står de i fönsterkarmen dag som natt och är redo när helst jag behöver öva på mina inslag och avslag. De är kanske inte så där jätteroliga att ha att göra med i pausen, å andra sidan pratar de aldrig under repetitionerna heller 🙂

20 reaktioner på ”Blomsterkören i täppan!”

 1. Så blev det dagens andra sköna läsupplevelse, med gott skratt!
  Du väver verkligen in det ditt hjärta är fullt av med det som finns omkring – så där bara med take på stämmornas blomstergestalter … Absolut upplevelse! tack tack stämmer jag i .. där brast rösten .. haha

  1. Ja, jag har lätt att tro att det roliga inte tar nån tid i anspråk! Därför gör jag mitt bästa för att vara ståndaktig även om jag blir otroligt frestad när du sticker i väg med dina färgpennor 🙂

 2. Ska bli spännande att få följa med på dina repetitioner i Örebro. Du får förmedla lite tips! Jag dirigerar iofs aldrig eftersom min kör behöver ständigt pianokomp och dessutom bara sjunger melodistämman – någon gång med överstämma. Men jag skulle välkomna lite roliga uppsjungningsövningar.
  Kram och lycka till med studierna!

  1. Så klart delar jag med mig om jag har nåt som passar! Jag kan skicka på epost ett tips på trevlig uppsjungning 🙂 Dirigering är precis som du säjer, ingen ide om man måste sitta vid pianot i alla fall. Jag har nästan alltid en ackompanjatör när vi sjunger i kyrkan. Lyxigt, eller hur? Kram

 3. Hej Anna!
  Trevlig läsning här hos dig… och så kul att du vill vara med oss lördagsbloggare 🙂
  Det kan vara bra att kolla runt lite hos några av deltagarna för att se hur hur vi lägger upp våra lördagsteman. Det är bra att du har en lista med övriga deltagare – med länk, så det är lätt att hälsa på dem… den kan du ha i samband med varje inlägg, eller som jag under en egen kategori/ sida. Man berättar i inläggen vem som bestämmer månadens teman och länkar dit (den här månaden till mig alltså)
  När du bestämt dig om du vill haka på så skriv en kommentar hos mig så lägger jag till dig på listan och berättar i mitt inlägg att vi fått en ny deltagare 🙂
  Kul att du gillar mina val av temaord… välkommen i gänget!
  Hälsningar
  Anki

  1. Ja det är superkul att få läsa igen Jenny och projektförbudet behövs verkligen. Och behövs att man liksom bestämmer sig på förhand konstigt nog! Kram

  1. Hahaha Pia! 🙂 Kan så vara. Blomsterkören får aldrig sjunga upp med mig, de får klara det på egen hand och fuskar antagligen!

  1. Visst Hannele! Livs Långt Lärande är en tanke som tilltalar mig och som jag praktiserar både själv o med andra. Man ska inte begränsa sig onödan! 🙂

 4. Jag undrar om det är någon symbolik i dessa körelever jämfört med hur vi är hos Feel Joy?
  Tänker på hur mer ståtliga o ordentliga , bas, tenor o sopran är o vi altar , i alla fall delar av oss, är lite mer spretiga o far åt olika håll?
  Men att spaljen som på blomman här, att den symboliserar dig, när du försöker hålla oss samlade o lugna 🙂

  Bara en liten tanke 🙂 KUL att vi ses i kväll igen!

  1. Hahaha Kicki! 🙂 Symboliken har inte slagit mig, det var mer en tillfällighet att blommorna stod som de gjorde, du kan vara helt lugn!

 5. Jag säger bara det, vilken kvinna Du är. Vilket engagemang, vilken ork, vilken framtid. Själv hoppar jag över dirigentkursen, av förklarliga skäl, jag är ju så förtvivlat trött i armarna efter allt skottande denna vinter…/Lilla gummann

  1. Nja, vet du att jag har lätt att dra på mig av allt det där som är roligt, jag fattar inte att det tar tid FAST det är roligt. Mycket mer imponerad av folk som skottar 🙂 I snygga handskar! Med rätt sorts emblem! Lyckades inte kommentera det inlägget. Ibland “fastnar” kommenteringen på eran härliga blogg och det är så tråkigt för den är så rolig att kommentera. Ingen aning vad det beror på. Om jag behöver backa tex och ta bort en bokstav, sen funkar det inte längre :-/ Det kanske är från min ipad det strular?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen