Carmina Burana – Manifestation för Möte & Mångfald

För två år sedan bestämde kollegan i grannpastoratet By-Folkärna och jag från Avesta-Grytnäs att vi skulle göra något tillsammans med våra körer. Något stort. Något roligt! Något annorlunda. Valet föll på Carmina Burana som är mest känt för stycket “O Fortuna” som flitigt används när det behövs något riktigt ödesmättat i musikväg. Att det i år är 80 år sedan verket uruppfördas i Tyskland känns som en bonus.

Att vi ville göra något mer än “bara” ett körverk av Carmina Burana var vi på det klara med redan från början. Avesta har som många andra kommuner tagit emot många flyktingar. Vi ville skapa en sorts manifestation av föreställningen där vikten av mångfald och möten lyfts fram. Vi ville låta hela föreställningen bli en mötesplats mellan olika grupper med ett gemensamt mål. Vi ville också att det skulle gestaltas sceniskt, att det skulle vara ett synligt verk även för ögat. Under ett par års tid har det nu vuxit fram en föreställning och manifestation som flera hundra människor i åldrarna 3-80 plus är involverade i på olika sätt.

Kyrkans vuxenkörer förstås men också ungdomar från Sjöviks och Bollnäs folkhögskola som sluter upp med sångare och stråkmusiker, ett stort gäng inhyrda frilansmusiker som tillsammans med Avesta orkesterförening bildar den stora orkester som krävs. Till detta solister och flera barnkörer OCH dans och performance-gruppen Gracefool Collective från Leeds, England som jobbar på sitt håll men är på väg hit snart. Tvåhundra vuxna och ett sextiotal barn samverkar i föreställningen.Och alla ska rymmas i koret! Vi har, tillsammans med våra oumbärliga vaktmästare (Vad vore livet utan vaktmästare? ❤️Ingenting!) samlat ihop alla våra gradänger och prov-byggt, för att vara helt säkra på att alla har en plats. Dansarna kommer mestadels att hålla till uppe på balustraden, en sorts balkong ovanför altaret, bakom pelarna. Där finns en spännande yta som sällan används. Sångsolisterna måste vi skicka vi upp i predikstolen! Men det är inte sämsta platsen! Ett sextiotal vita cape, har de fantastiska kvinnorna i Sankt Mary, Folkärna församling sytt! Sextiotalet vita cape i olika storlekar för barn från 3 år upp till 20. Heléne testar en lite större cape-variant här. Barnkörerna är bara med i två av sångerna men kommer att göra bejublad entré i vit cape och trollstavar. Och trollstavarna har jag pågående massproduktion av här hemma, med hjälp av släkt och vänner och katten Greta, som älskar pyssel och redan har tuggat hål på glitterlimmet!Vi har också en mångfaldskör som vi sjunger sånger ur körverket med. Vi har lekt med det svenska språket till Carl Orffś tongångar. Inte sjungit “Ooooooo Fortuna! Veeeeelut luna...” som sig bör, utan istället: “Ooooooo det snöar, Seeeee det snöar! Snöööön den faller ner från skyyyyyyyn! Vi skottar snö. Vi skottar snö. Det snöar hela tiden!” Kanske inte så seriöst men roligt har vi tillsammans. Det är härligt att skratta och dela upplevelser med varandra även om vi inte förstår alla ord, har olika bakgrunder och erfarenheter. För den delen har ALLA våra vuxenkörer får “skotta snö” i Carl Orffs anda.Vi har fått lov att söka särskilda medel för detta gigantiska projekt. En hel del har vi fått, men ibland också avslag. Därför är vi särskilt tacksamma för de företagare i Avesta Kommun som “sponsrat en kyrkbänk” och som på så sätt finns med i manifestation som sponsorer! Det är roligt att kunna göra något riktigt stort i en mindre stad som Avesta, där amatörer och professionella får mötas, olika åldrar från 3 till 80 plus, där samhälle möter kyrka och även olika konstformer möts. Nu hoppas vi också på en blandad publik av olika kulturer och religioner! Här sjunger ungdomskören på Språkvän Avestas Mingelcafé där vi spred information om manifestationen. Sången handlar om våren och längtan efter kärlekens ansikte. (Lite nervösa är vi, det är första gången vi sjunger detta för publik).


Föreställningen kommer att avslutas med en eldslukare utanför kyrkan och innan föreställningens början tar en grupp syrianska trumspelare emot med brinnande eldkorgar och suggestiva rytmer. Vi ser det som en symbolik för att det som händer under föreställningens gång i själva verket är något som börjar inom oss själva, men som behöver bilda kedjor som räcker långt bortom oss själva. Det är bara tillsammans vi kan åstadkomma förändring.

Heléne och jag är så tacksamma över att kunna få genomföra detta och vi hoppas att det ska skapa en upplevelse och ett minne för livet hos både publik och medverkande. Och att det ska skapa ringar på vattnet förstås. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Otroligt nog är vi nu framme vid målet. Fast egentligen är det kanske snarare en början! Början på en innerlig önskan hos alla oss som på olika sätt deltar i manifestationen vare sig vi är publik eller medverkande. Att vi kan mötas i hopp och tro på en mänsklighet som först och främst uttrycker en längtan efter kärlekens ansikte, vilket de medeltida texterna i Carmina Burana till stor del handlar om. Varmt välkomna till Folkärna kyrka helgen 11-12 november!

18 reaktioner på ”Carmina Burana – Manifestation för Möte & Mångfald”

  1. Tack Pia! Ja det var en resa att göra ?Men SÅ roligt och ett otroligt positivt gensvar från både publik o medverkande! Men mycket jobb förstås. Dock värt det ?

 1. Grattis till en stor succé! vad kul att det blev så lyckat och uppskattat – jag hör många kommentarer på bygden om detta fantastiska verk! Jag hade gärna kommit, men var lite sen med att försöka få biljetter så nu hoppas jag på förnyade tillfällen!

  1. Tack! Ja, det blev större och mer lyckat än vad vi hade vågat hoppats på. Det var ju trots allt så att inte förrän genrepet visste vi vad det blev av det hela, det var först då alla bitar fanns på plats. Så vi leker med tanken ; tänk om vi kunde göra det en gång till ?Och då ska vi se till att du har biljett Karin!

 2. Hej Anna.

  Carmina Burana.

  Jag är så glad för detta evenemang, och bokade genast biljett idag, för det var först nu jag insåg att det var allvar. Du har flaggat för detta tidigare, men nu verkar det bli pompösare än jag förstått. Inget fel i det. Sitter i Nordanö och ser fram mot 11/11 – f.ö. min äldste sons födelsedag.

  Carl Orffs Carmina Burana är ett verkligt mäktigt körverk som har följt mig under några decennier, på grammofoninspelningar. Dessa urtida texter, kombinerade med en modernare hjärnas noter är onekligen något som frestande kliar i skinnet bara det. Och nu verkar ni göra något än större av det fenomenet.

  Ser uppriktigt fram mot kommande lördag i Folkärna kyrka, där min far nyligen förenades med min mor i deras gemensamma askgrav på släktens kyrkogård. Allting kommer plötsligt närmare. Livet, döden, musiken – och plötsligt är medeltidens texter våra närmaste grannar. Ibland t.o.m. raljanta. Nu har jag den svagheten att jag inte behärskar latin, men såvitt jag förstått är ett flertal av dessa texter nog så skabrösa. det är jag också.

  Nu lär man visst inte ska önska artister lycka till inför en premiär, så jag önskar er dig/er ingenting, men du vet vad jag menar.

  Ja du Anna, vi kanske inte ses på lördag, men vi hörs i kyrkovalven.

  1. Tack Erik, ja det här blir verkligen mäktigt och väldigt roligt att du har bokat biljett. Det ser ut som att det kommer att bli slutsålt ?Biljetter finns kvar men börjar sina nu.

 3. Vilken trevlig hemsida du har Anna och så bra och medryckande du skriver! Och fina foton som illustrerar alltihopa är det också! Imponerad. Och förundrad – hur hinner du med allting???
  Jag ser med spänning fram emot nästa lördag då vi äntligen ska få uppleva alltihopa!

  1. Ja du Karin, tänk om det gick! Vad roligt det vore! Att det här gestaltas av 7 professionella dansare som dessutom har gjort koreografi till våra körsångare gör det till något utöver det vanliga! Extra allt kan man säja ? Horndalingar i kören dessutom! Och stekta svanar som bärs fram i kyrkgången! Säj bara till så lägger jag undan biljetter. Stor kram ?

 4. Å, vilket underbart projekt! Carmina Burana hör till mina favoriter och jag har sett och hört många varianter. En oförglömlig var i en industrilokal i Hammarbyhamnen innan man rev hela rasket där. Senast en traditionell mycket vacker på Malmö Live. Er låter fantastisk och jag grämer mig att jag inte kan uppleva den live! Men ni måtte väl filma den!!! Snälla, lägg ut den på youtube!!

  1. Vi har en som ska filma, vi vill ju gärna se vad som händer vi som dirigerar också. Ibland glömmer vi nästan bort orkestern för det händerna så mycket spännande runt omkring! Jag håller med dig om Carmina verkets kvalité, det är SÅ roligt att jobba med!

  1. Ja Pia det här är verkligen värt att se och uppleva om man gillar sceniska effekter. Och väldigt roligt att jobba professionella/amatörer i ett och samma projekt!

  1. Folkärna blev för några år sedan listad spm en av Sveriges vackraste kyrkor ? Kyrkor är fina son konsertlokaler. Ha en fin konsert-kväll!

  1. Ja du Heléne, undrar hur många gånger vi har beskrivit vad vi gör ?! Sen får vi börja beskriva vad vi har gjort istället!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen