Citat.

Längst bak och allra högst upp i en hylla i ett av våra åtta röda hus finns en liten svart pärm som jag en gång i tiden fyllde med citat från böcker och tidskrifter. Andras kloka tankar. Insikter. Lite allt möjligt. Allt prydligt nedklottrat för hand på rutade A-5 blad.

IMG_1815.JPG
Det är nog trettio år sen jag skrev ner det sista citatet. Häromdagen plockade jag fram den för att få inspiration till “lördagstemat” som denna lördag har rubriken CITAT. På den tiden var jag djup. Och allvarlig. Så varning utfärdas för ett tungt inlägg!!! Den mer lättsamma kan byta blogg redan nu!

Upptäckte att många kloka och insiktsfulla citat har följt mig genom livet. Men några hade jag helt glömt! Som detta:

“Glädje inbegriper förtvivlan, löper genom en slutpunkt av smärta tillbaka till glädje. Medan lycka är en odelad känsloton som härrör från trygghet, är glädje det fulla rika uttrycket av ett spektrum: glädje vid ena sidan, förtvivlan i mitten och så glädje igen vid den andra sidan”

IMG_1816.JPG
Skillnad mellan glädje och lycka alltså… Och det kan man väl fundera över om man inte har nåt annat för sig en slaskig lördag i februari. Fortsättning följde dessutom:

“Det mest frigörande är alltid det som skänker mest glädje, men vi måste förstå att glädje här betyder någonting annat än lycka (som alltid övergår till trygghet i någon form dvs en bedrägligt behaglig begränsning av ens möjligheter.)” David Cooper (1931-1986)

IMG_1817.JPG
“En bedrägligt behaglig begränsning av ens möjligheter.” Vem önskar sig själv eller någon annan detta!?! Jag kan inte låta bli att tänka på orden som Astrid Lindgren la i munnen på Ronja Rövardotter på väg ut i världen: Hit med lite farligheter! Eller Märta Tikkanen som nån gång sa att hon inte hade önskat sig ett lyckligt liv, men ett rikt liv.

IMG_1814.JPG
Och för den delen finns tanken inbakad i en av mina barnsånger. Sadla hästen. Det kanske till och med är en rättighet vi har, att inte alltid behöva må bra… Eller att lyckas. Det finns mer eller mindre en uttalad förväntan att det naturliga tillståndet är att må bra! Helst jämt och hela tiden. Och när vi inte gör det tror vi att det är fel nånstans. På oss själva eller på omgivningen.

Ja, så gick mina tankar denna “citatlördag” efter en djupdykning i min gamla citatbok. Slut på citat! Åtminstone från mig. Däremot finns en lång rad andra bloggare som har tänkt till på samma tema! Titta in till dem för att se hur deras tankar går 🙂 En fortsatt trevlig lördag önskar jag er! Eller otrevlig, om det skulle vara en sån dag!

Karin
Olgakatt
Helena
Karin på Åland
Wienerbrödslandet
Livsrummet
Musikanta
Pysseliten
Tove
Ingrid
Anki
Spanaren

20 reaktioner på ”Citat.”

 1. Jag undrar om det inte är översättningen av Coopers citat som gör det extra krångligt. Begrep inte så mycket…
  Din barnsång är jättefin – har du noter till?
  Kram

  1. Kanske det. Glädjen och sorgen de vandra tillsammans kan man ju lika gärna säga. Att de är varandras förutsättningar. Gammal klokskap. Tror jag har noter någonstans men tyvärr inte utgivet. Vi tog bara med texterna i boken eftersom skivan följer med och de flesta i alla fall inte läser noter. Jag mailar dig gärna noten om jag hittar den 🙂 Kram

 2. Nejdå, här bläddras inte förbi djupheterna i din hittade citatbok. I ett av åtta hus…:)
  Barnvisan är jättefin, bara så du vet, men det vet du säkert
  Ha en fin fortsättning på veckan!

  1. Vad trevligt att du orkade dyka ner i djupheterna Karin 🙂 Och roligt att du tycker om barnvisan, den är söt och finstämd. Och lite viktig i sin uppmaning fast det borde vara självklart idag!

  1. Visst är det Pia! Och gamla saker kan få nytt liv när man möter det på nytt! Spännande att se vad du hittar i dina gömmor!

  1. Ja det var kul att glutta runt bland anteckningarna. Jodu – åtta röda. Det vår nog bli ett inlägg om hela långa raddan…fast det är inte så farligt som det låter:-) Men åtta är det! Ha en fortsatt härlig helg du med Anna-Karin!

 3. Fantastiskt att du har din citatbok kvar. Och annu mer fantastiskt att du hittade den när du behövde den till lördagstemat – respekt!

  Fina tänkvärda citat dessutom!

  1. Det var nog rena turen att jag hade fått syn på den sen tidigare, det blev en rolig anledning att gå igenom den faktiskt 🙂 och som sagt citat brukar stå sej!

 4. Tror att du missuppfattade mitt blogginlägg för det är jag Spanaren som hade skrivit dessa citat. Har därför mer av mina egna citat på ett usb-minne ;.)

  Klokböckerna står framme för att bläddras i *ler*

  Mycket fina och tänkvärda citat som du bjöd på idag *tack*

  /kram

  1. Aha! Nej, det fattade jag inte! (Jag hade väl inte hunnit dra i mig tillräckligt m morgonkaffe kanske!) Inte konstigt att jag inte hade hört citaten förut då! Smakbitar av kärlekens ord… Den var också fin!

 5. Tänk att du fick en anledning att ta en djupdykning bland dina sparade citat… det var ingen liten samling heller!
  Han, David Cooper var nog för djup för mig, men jag gillar din barnsång!
  Tack för ditt inlägg och tack för kommentar hos mig!
  Kram

  1. Vad roligt att du gillar barnsången för det är en av mina favoriter 🙂 Kanske David är för djup för mig också numera! Jag hade ju glömt att jag skrivit ner citatet! Det kunde vara lite djupt och svårmodigt på den tiden!

 6. Rakt av gick allt in i min glada kammare av djupt allvar, gnistor av lycka, men framför allt glädjen!
  Svårt må det vara,
  annars har vi inte så mycket att klara
  av
  Nav
  i livets villervalla-
  En trevlig dag
  eller en otrevlig svag
  sömmas in i fållen
  vi spelar rollen som vi fick
  den som lever få se hur det gick
  Tack damen med 8 hus
  i rödligt brus

  1. Det var en vådligt fin sammanfattning av David Coopers citat Tove! Mycket klokskap samlat i dina rader! Tack för det 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen