En gång blott om året så…

… Åker folkdräkten på! Så här när vi passerat tredje advent och lucia kan jag ju passa på att visa upp min vackra folkdräkt innan den förpassas till garderobens innersta skrymslen igen. I kyrkan där jag arbetar, bär den som vill folkdräkt första advent. Kyrkokören kan välja att bära körkåpa eller folkdräkt denna söndag. En fin och trevlig tradition tycker jag.
IMG_1658
Jag plockar fram den ut garderoben kvällen före och ber en stilla bön att skjortan ska vara struken. (Annars hänger jag tillbaka den eftersom jag inte hinner stryka skjortor den här tiden på året.) Min kommer från Härjedalen. Jag fick den i 20 årsåldern och den är en gemensam produkt av min mor och farmor som har vävt, sytt och broderat. Farmor Alva hade också härjedalsdräkt.
IMG_1660
I tjugoårsåldern var jag måttligt imponerad av plagget. Idag är jag väldigt glad att ha den. Jag förstår vilket arbete det ligger bakom, det finns något fint i att olika delar av landet har olika dräkter, lite som dialekter. Mina systrar har andra dräkter, en har Malungsdräkt, en Österåker och mamma har Vingåker vilket också min mormor hade.

IMG_1472.JPG
I mitt barndomshem fanns den här fina brödburken. Det är folkdansare i dräkter runt hela burken. Jag minns hur jag snurrade på den och försökte välja de jag tyckte var finast. Nu har jag hittat en precis likadan på loppis som står i sommarhuset.

Idag är jag som sagt jätteglad över min härjedalsdräkt. Och den kan faktiskt åka fram även på midsommar eller nationaldagen. Om Trio Bas Fiol & Flöjt ska spela, skickar vi följande sms till varandra: “Ska vi vara dräktiga eller ej? ” Oftast beslutar vi oss för att vara dräktiga. nationaldag14

14 reaktioner på ”En gång blott om året så…”

 1. Trevlig dräkt och trevlig tradition.
  Brukar förvara min dräktblus tvättad men ostruken. Struken blus gulnar i skåpet.

  tredje gången jag försöker få kommentaren igenom, lyckats åstadkomma 2 spamavvärjningar åt dig (fniss)

  1. Aha, det visste jag inte. Tur att man inte är strykfantast! Man lär så länge man lever. Trevligt att du lyckades med “kommenteringen” till slut 🙂

 2. Vingåkers folkdräkt är jättefin, har ingen egen men det finns avbildad på många tavlor har jag sett. Bl a på Sävstaholms slott. Åh vad jag saknar tiden i Vingåker Kyrkokör, akustiken är otroligt härlig. En gång sjöng jag Adams Julsång på Lucia. Fantastiskt!!

  1. Visst är den Pia! Vingåkers dräkten är verkligen jättefin i alla färger. Det är härligt att sjunga i kyrkorum, akustiken hjälper den allra blygaste att blomma ut! Adams julsång! Ingen jul utan den! 🙂

 3. jättefint! Kul att ni har sytt den själva, olika generationer. Jag hade funderingar på folkdräkt, men kunde inte bestämma mej om mina rötter; jag föddes och bodde i Åbo, båda föräldrar kom från helt olika håll (pappa från Karelen som tillhör Ryssland, mamma från finska Österbotten) , dessutom ändrar man storlek….

    1. i Göteborg finns två gymnasier där förstaårselever uppträder och dansar i folkdräkter, alla uthyrningsställen är tomma 🙂 Ett par av eleverna hade sina egna dräkter (Peru och Indien om jag minns rätt), väldigt vackert till svenska folkdanser!

  1. Kjolarna är sydda med väldigt mycket extra tyg för att kunna läggas ut under livets gång 🙂 Det är inte helt lätt att bestämma folkdräkt, väldigt många har ju ett ganska brett ursprung. Å andra sidan kan man ju ha mer att välja på.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen