En klassiker

… ska vi skriva om denna temalördag. Förslaget kommer från Gnuttan i Wienerbrödslandet. Jag kommer direkt att tänka på Löwensköldska ringen av Selma Lagerlöf, en riktig klassiker tycker jag. Alla Selmas berättelser föresten. Just den här har jag både berättat fritt och läst högt för barnen när de var små. Ruskigt spännande. En berättelse om girighet, men som är SÅ spännande i sig att varenda unge borde få höra den berättas, för att kanske nån gång läsa den på egen hand.

IMG_1892.JPG
Jag hittar ju tyvärr inte boken så här på klassikerlördagen så jag gjorde en djupdykning i smyckesskrinet och letade efter ringar. Undrar hur den där ringen såg ut egentligen?
Ibland utvecklas också klassiker inom hemmets fyra väggar. Att hjälpas åt hemma är ju självklart, det skriver de flesta under på. Men vem som ska göra det i stunden är en helt annan sak. Det blir lätt storebror eller storasyster som tar sitt sedvanliga ansvar och först anmäler sig.

IMG_1893.JPG
Det här var en helgmiddag som utspelade sig för några år sedan. När slaget om den stora disken stod klart, ett äldre syskon tog på sig uppgiften, letade sig de föräldra-anklagande blickarna fram till de yngre, varpå lillasyster sväljer det sista av efterrätten, slår ut med armarna och säger den förlösande kommentaren. “Jag hade mat i munnen!”

Den lilla tavlan hänger föresten ovanför diskbänken, en julklapp från Storasyster till Lillebror. Även om ni skulle ha mat i munnen, titta gärna in till de andra lördagsbloggarna och se vad de har hittat på för bus!

Karin
Olgakatt
Helena
Karin på Åland
Wienerbrödslandet
Livsrummet
Musikanta
Pysseliten
Tove
Ingrid
Anki
Spanaren
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur

16 svar på ”En klassiker

 1. Skönt att du är frisk och att du har gjort din köruppgift. Jag ska just börja med min planering för min kör i morgon. Men först måste jag ju bara titta efter vad mina bloggvänner har haft för sig på sistone.
  Har ni inte diskmaskin? Varje barn får plocka in sin egen tallrik, glas och bestick i maskinen. Sen är det ju inte så svårt att sätta på den.
  Den boken ska jag fråga efter nästa gång jag är på biblioteket. Den finns väl i deras arkiv någonstans antar jag. Hör naturligtvis till den litterära allmänbildningen att man har läst – är den dessutom spännande är det ju ett extra plus.
  Kram från Ingrid

  • Ingen diskmaskin, compact living, fyra barn två vuxna och ett par sköldpaddor på 58 kvm. Sånt var livet. Köket är pyttelitet och har ingen plats för diskmaskin 🙂 Så det är fortfarande handdiska som gäller här hemma! Tavlan pryder sin plats med andra ord!

 2. Kul tavla! Jag känner igen situationen … Jag gillar Selma, men har inte läst om ringen. Kom däremot att tänka på Maria Gripes Glasblåsarns barn, som ju handlar om vad som händer när alla önskningar uppfylls … Den är också lärorik för barn.
  Så, en bok till som jag vill läsa alltså. Karins tips om Maken har jag redan laddat ner och börjat läsa.

  • Maria Gripe är underbar, läste framför allt hennes tidiga böcker, sen har mina barn läst de senare så jag har faktiskt inte läst Glasblåsarens barn, men sett filmen. Lyckost som har Maken framför dig 🙂

 3. Måste erkänna att jag aldrig hört talas om denna bok av Selma… nu blev jag riktigt nyfiken och måste nog googla lite…
  Vilken fantastisk tavla… precis så är det 🙂
  Och kommentaren “jag hade mat i munnen”… verkligen bra och användbar 🙂
  Ha en fin dag!
  Kram

  • Tavlan är verkligen träffande, och boken är den första i en trilogi. Däremot har jag inte läst de nästföljande böckerna. Det får bli ett framtida projekt 🙂

 4. Den boken har jag inte läst vad jag vet och blev nyfiken på den ;.) Fina ringar och en läcker tavla om att rymma från disken.
  Ha en bra dag/ kram

  • Den är “krypande” … Ska läsa om den. Kanske ska jag sova över i kyrkan med min ungdomskör och ha den som högläsning 🙂 Då ringer dom nog hem till sina föräldrar och blir hämtade hahaha 🙂 Lycka till med läsningen!

 5. “Jag hade mat i munnen”! En mycket användbar replik. Kanske man kan ta till vid lämpliga tillfällen…

  Vilken fin tavla storasyster gjort – hoppas lillebror uppskattade den!

  • Tavlan är köpt i England nånstans, hon tyckte direkt att det var en bra present till lillebror 🙂 Så hon har inte gjort den själv, bara gett den. Och kommentaren används flitigt numera och kommer att leva kvar länge och visst är den användbar 🙂

 6. En smått “klassisk” kommentar: Gillar!
  Selmas böcker står i min bokhylla, jag har varit på Mårbacka och gillar … där kom det igen … hennes person och gestalt -och det innehåll jag taget del av på annat sätt, men jag får inte till att läsa henne. Men beundran står kvar!
  Inte kan en ta på sig disken med mat i mun ..
  🙂 some thing really important …

  • Det finns böcker av Selma som inte jag heller får till det med, men just spökhistorien om den där ringen… Ruggig. Diskkommentaren är obetalbar… 🙂 Kram och trevlig lördag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.