Glas (lördagstema)

Rekreationsdygn i sommarhuset. Mina favoritglas på fot med vita mönster finns kvar hemma. Musikanta som är månadens temapåhittare har föreslagit att vi ska skriva om “glas” denna lördag. Här i sommarhuset finns bara några robusta plastglas som jag inte ens i min vildaste fantasi skulle kunna hitta på nåt att skriva om så jag tänkte nästan hoppa över veckans temaskrivande.   Men så kom jag på att i trapphuset finns några vackra glasflaskor som grannen ställt dit, så jag knäppte kort på dem innan jag gick ut på en lång höstpromenad. Och fråga mig inte hur det gick till, men plötsligt befann jag mig mitt i naturens egen glasutställning. Det ena konstverket efter det andra uppenbarade sig.  

Inte minst installationer av glasdroppar precis överallt. En del i skogen, andra nere vid hamnen, som den nedan:

“Rost, kätting och tårar” heter den. Och det fanns fler på samma tema; glas och rost, uppe i parken:  

 “Litet gångjärn kan fälla stor tår” 

 I parken fanns också denna märkliga spegel i glas som träden liksom dansade ut och in i…I vägkanten låg en frusen fjäril i frostat glas…  Säkert den vita fjärilen från i somras som råkat bli kvar, helt överrumplad av kylan.

Några konstverk fanns utplacerade i skogen som detta monster, avbildat i glas. Glasulven, hette den. 

 Det fanns också nypon doppade i glasmassa liksom andra bär, även de inkapslade i glas. 

 Jag hade kunnat gå hur länge som helst på utställningen om det inte visat sig att jag hade hål i skorna. Med förfrusna fötter i lungsura raggsockor haltade jag hem utan känsel i tårna och såg fram emot en latte framför kakelugnen. Där stod gubben på förstukvisten och undrade var jag hade varit. Kanske kaffet rentav var klart?  Men så var det inte alls, det var dags att plocka upp Zorba, vår lilla båt som vi har tuffat runt med hela sommaren. Dags för vintervila! Detta var den egentliga anledningen till varför vi alls åkte till sommarhuset. Inte alls för att ha det lugnt och skönt. Jag försökte med att det inte passade så bra eftersom jag var upptagen med en glasutställning och behövde värma fötterna.  

Gubben sa bara att det tvärtom passade utmärkt eftersom Zorba är en GLASfiberbåt. Det fanns inget diskussionsutrymme, det var bara att byta raggsockor och hoppa i torra gummistövlar. Och bara att köra bilen och kärran till båtupptagningsplatsen på andra sidan viken.Här är havsguden Poseidon i egen hög person som ser till att Zorba, glasfiberbåten, lyfts upp ur havet. (Jo, Poseidon har blå yllemössa då och då, det är inte många som känner till det.) Naturligtvis visade det sig vara hål i mina gummistövlar också, så än en gång blev tårna förfrusna och raggsockorna lungsura innan jag äntligen kunde slänga mig ner framför kakelugnen och värma mina vid det här laget GLASartade  tår.  OCH äntligen inmundiga den efterlängtade latten i ett stort GLAS bredvid mig. (Fast i ärlighetens namn intog jag den där latten i England. I verkligheten blev det vanligt bondkaffe i mugg. Tyckte bara att bilden passade perfekt in på temat!) 

Ha en fin lördag alla, säkerligen blir det blir en utställning utan like över allas inlägg på temat GLAS.

Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

32 reaktioner på ”Glas (lördagstema)”

  1. Tack Jenny, ibland är det bra med en liten “uppgift” som i lördagstemat för att man ska öppna ögonen och “se” så mycket vackert som finns runt omkring! Annars hade det bara blivit en alldeles vanlig promenad:-)

 1. Tack Anna för detta underbara inlägg! Det gäller bara att öppna sina ögon… och sina sinnen! Härligt fantasifullt och fullt med fina bilder!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Haha vad roligt att du uppskattade det Anki 🙂 Det blev ju väldigt fritt spånat över temat men det var en härlig upptäckt att befinna sig i naturens eget glasrike! Kram

 2. Rekreationsdygn i sommarhuset – så fina ord, Anna!
  Den blå flaskan är fin. Och monstret, ja men det ser man tydligt, om man har känslospröten framme och ser saker, en förmåga som du har.

  1. Vad roligt att du också såg monstret 🙂 Men nu är rekreationsdygnet slut och en vanlig arbetsvecka väntar. Underbart är kort!

 3. Visst är det fantastiskt med dessa teman som gör att man kan gå ut som du och se naturen med helt andra ögon än man brukar. Det händer mig ofta också. Så många olika speglar det finns bara runt knuten! Och som höjdpunkt det stora glaset med latte :-).
  Kram från Ingrid

  1. Ja naturen är verkligen en stor inspirationskälla till det mesta faktiskt. Och du bor ju så härligt också som vi fick se på temat “i min omgivning”. Och kaffet behövs för inspirationen det med 🙂

  1. Ja det fanns en hel del glasartat i naturens eget galleri, tur för mig och beträffande maken är han känd för snabba klipp i argumenteringen, han borde ha blivit politiker eller advokat!

 4. Detta inlägg blev fint Anna – jag har följt dig i spåren hela vägen med alla fin bilder och vad du ser i de ser också jag!
  I den blå flaskan såg jag ett männinskoan sikte … du sa en gång att du inte hade fotoöga 🙂 nu har du det 🙂
  kram

  1. Tack Tove, det blev en inspirerande promenad på jakt efter glas och allt dokumenterades, nu ska jag genast titta efter människoansiktet i flaskan! Det såg nämligen inte jag 🙂 Kanske har jag övat upp fotoögat lite litegranna…Kram

  1. Hahaha 🙂 Tänk att kaffe smakar så olika i olika koppar. Latte tar jag gärna i glas, vanligt kaffe gärna i mugg! Grädde är inte lika vanligt längre som mjölk. Men mums med gräddskvätten 🙂

 5. Jag tycker verkligen om glas. Det är ett så intressant och spännande material. Formbar och levande. Tycker om att gå och leta på loppisar. Och den här årstiden är det så fint med halvt frusna vattendroppar som hänger i grenarna. Fin lördag till dig. Kram

 6. Du fick till en egen glasutställning och drog upp en glasfiberbåt tillsammans med havsguden förutom att grannen hade lagt ett par vackra glasflaskor i fönstret hos dig. Fantastiskt så bra det kan ordna sig, bara man har ett öppet sinne. Då ser man glasklart!
  Njut av helgen på bästa sätt!

  1. Hahaha 🙂 Ja det blev ju nåt i alla fall! Och nu är båten på torra land och vi kan ta det lugnt innan hemfärden 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen