Gult – veckans rubrik.

Det är dags för veckans rubrik och det är Birgitta, Pensionären på ön, som har valt temarubriker för april. Och rubriken GULT är ju verkligen passande, så här inför påsk. Min favoritfärg är faktiskt ockra-gul eller guldockra. Den var vanlig i äldre svensk bebyggelse, ofta på fönsterbågar och dörrar tex. Antagligen för att det var en av dåtidens “billigaste” pigment. Och eftersom det finns ett visst intresse här hemma för just äldre bebyggelse så har vi förstås guldockra på både dörrar och fönsterbågar på flera av våra åtta röda hus.. Guldockra är nästan lite magisk . Om man tex blandar färg själv, passar den till nästan allt. Är man inte nöjd med en färgnyans och tillsätter lite guldockra -hokus-pokus- så blir det genast bättre! 

Just idag har jag landat hemma efter ett intensivt kör-läger dygn med 28 körbarn i åldrarna 8-16. Kollegan i grannförsamlingen, Heléne och jag har precis börjat bearbeta våra unga korister inför att de ska medverka i det stora körverket Carmina Burana som vi sätter upp till hösten. Så det var inga schlagers som stod på repertoarlistan precis utan åttio år gammal konstmusik som framförs på latin och “gammeltyska”. Men vi hade SÅ roligt och det gick SÅ bra.  “Det är ju jättekul att sjunga på latin” kvittrade en av de yngsta och faktum är att mycket av musiken och de latinska texterna blir lite suggestiv och nästan lite som Harry Potter magi. Vi leker ju fram väldigt mycket av det här och har MINST lika kul som barnen. Så när vi körde hem efter detta inspirerande helgpass, strålade vi ikapp som två solgula tussilago, Heléne och jag. Och det fick bli mitt bidrag till rubriken GULT. Länkarna nedan går till andra som har skrivit över temat GULT denna vecka.

Anki
Matfreaket
Karin
Livsrummet
Olgakatt
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Tove
Ingrid Musikanta
Pettas Karin
Yvonne
Paula

19 reaktioner på ”Gult – veckans rubrik.”

 1. Ockra är alltid rätt! Medan de vanliga gulgula färgerna kan bli lite påträngande och nästan vulgära är ockrafärgtonerna både uppiggande och eleganta. Jag har alltid en stor påse ockrapigment hemma, utifallat…

 2. Spännande med Carmina Burana! Det blir mycket övning framöver. Guldockra är också en favoritfärg hos mig. Finns mycket av den i den gula färgen som väldigt många av Norrköpings hus är målade med.
  Kram

  1. Ja det ockra-gula återfinns på många ställen i landet där äldrebebyggelse är sparad. Fint och roligt. Jo gissa om vi kommer att öva inför Carmina Burana! Men det blir fint och roligt det med ?

 3. Ja tänk att färger kan ha så många nyanser och den där guldockra tycker jag särskilt om. Mild och lugn. Liknar faktiskt det jag har på mina köksluckor (fast jag hellre skulle haft vita).
  Vad duktig och entusiastisk du är med ditt körengagemang på olika plan. Måste varit ett inspirerande körläger! Och så tussilagorna, man blir så glad att se dessa längs vägkanterna även om jag ännu inte sett så många. Men den som väntar på nåt gott du vet…
  Kram

  1. Jag har sett en hel del tussilago i dikeskanterna nu och blir lika glad varje gång! Tänk att man aldrig tröttnar??

 4. Låter som du haft ett par trevliga dagar med kör- barnen!
  Gult är en av mina favoritfärger och de ockragula tonerna är så vilsamma för ögat – medan tussilagorna verkligen lyser!
  Härligt inlägg!
  Önskar dig en Glad Påsk!
  Kram

 5. Lycka till med Carmina Burana. Jag var på väg och skulle lyssna på den på Folkoperan, men det blev inställt p g a översvämning. Snopet, men jag skaffade en cd och fick lyssna hemma. Mycket vackert.
  Söta tussilago.
  Glad påsk!
  Hälsningar
  Birgitta

  1. Carmina Burana är verkligen ett jättespännande verk! I år är det 80 år sedan uruppförandet så det kommer att sättas upp på långa platser har jag en känsla av. Du får ta revansch på upplevelsen någon annanstans!

 6. Gult finns ju i många nyanser, men trots det bär jag aldrig någonting i just den färgen. Jag hade en svart och gulrandig kjol en gång, det är nog det närmaste jag kommit gult i klädväg.
  Gula blommor däremot gillar jag skarpt.
  Carmina Burana är ett väldigt vackert körverk och vi hade en granne som var en duktig sångare och han var med och satte upp den i Visby för många år sedan.
  Ha en fin påskhelg!
  Kram, Ingrid

  1. Jag minns att det gjordes på Gotland, kanske var det Visby. Då hade vi precis börjat smida på planerna att sätta upp verket och hade en tanke på att ta oss till Gotland men tyvärr kom det annat emellan. Det är ett häftigt körverk och ska bli väldigt roligt att genomföra.

 7. Det lät inspirerande och kul. Tänker på alla lyckliga ungar som ni tränar i sångkonst. Jag har inte tagit en ton på fyrtio år men minns ännu glädjen, bara man slapp sjunga solo! Tyvärr drabbades jag av utmattning i slutet av 90-talet och det slog hårt mot bl.a ljudupplevelser. Så där slutade bl.a musiklyssnandet för mig. Idag är det bättre, men fortfarande är jag vad jag kallar “ljudallergiker”, för mycket ljud och stoj gör mig helt slut. Guldockra, vilket vackert ord. Ha en fin påskhelg önskar jag från pörtet

  1. Jag kan verkligen förstå “ljudallergiker” Och det är synd när det uppstår efter utbrändhet eftersom körsång kan vara en stor källa för återhämtning. Men det är mycket ljud, inte bara i själva sången utan också i sorlet som uppstår i småpratet mellan sångerna. Och att få ge möjlighet för så många barn att vara med och sjunga i ett sånt här verk känns jätteroligt

 8. Ditt bidrag var verkligen gult! Också jag tycker om gult och räknar färgen till en av de absoluta favoriterna.
  Passar på att önska dig en riktigt skön och fin påskhelg!
  Njut av dina vackra guldockrafärgade husdetaljer. Så vackra, så vackra. Jag blir lyrisk!

  1. Ja, visst är det vackert med de ockra-gula detaljerna. Tyvärr glömmer man bort att njuta eftersom man blir hemmablind. Men en uppmaning att skriva på GULT kan öppna ögonen igen ?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen