Julhälsning!

Strax före jul gav jag mig ut i skogen för att plocka lummer att linda kring ljuskronan i sommarhuset. Nån hade sagt att det var så vackert med lummer i ljuskronan och jag tänkte att jag kunde förnya mig som den reaktionär jag är. Jag är ju så envis med mitt gamla enris.
IMG_1642 Jag gick med näsan nära marken som en blodhund och letade och letade. Efter en stund blev blodhunden osäker på hur lummer egentligen ser ut, så den började googla mitt i skogen. Och tur det, för där blev jag upplyst om att lummer är fridlyst!!! Visste ni det?
IMG_1612
Så det bidde ingen lummer. Det bidde enris. Igen. Blodhundar är laglydiga medborgare. Sen fortsatte jag spåra av bara farten och väl hemma, upptäckte jag att julrosen var på väg upp i rabatten i snön!
julros
Det får bli min julhälsning till Er Alla så här dan före dan. Den som har glömt eller råkat missa Selma Lagerlövs “Legenden om julrosen”, damma av den! (Den går att googla!) En av de vackraste julberättelser jag vet. Ni som har barn och barnbarn, läs på och återberätta den! De kommer att släppa sina digitala leksaker när de får höra om rövarna i Göingeskogen.

Ha en riktigt härlig jul alla 🙂

14 svar på ”Julhälsning!

 1. Tack Anna för nu har jag lärt mig något nytt! Aldrig hört talas om Lummer. O så blev jag nyfiken på “Rövarna i göingeskogarna.” Den läste aldrig min mamma för mig. Önskar dig en fortsatt God Julhelg.

 2. Så vackra bilder!
  Här i Skåne lyser gräsmattorna gröna och det är tungt och grått på himlen. Ingen snö här inte…
  Önskar dig och de dina en riktigt god jul!
  /Anna-Karin

  • Tack Anna-Karin 🙂 Vi har faktiskt vitt på marken här i Dalarna och det känns väldigt bra, bara häromdagen var det som du beskriver Skåne. Kunde jag dela med mej gjorde jag det! Nu får det räcka med en tillönskan om God Jul och lite vitt på marken med lite tur kanske

  • Ja, Hannele, växter och djur fridlyses inte för skoj skull. För övrigt; allemansrätten och biblioteken tillhör det jag dagligen är alldeles tagen av. Kanske för att det är så totalt avkommersialiserat. Jag ska meditera en timme idag, så här i juletid, över dessa faktiskt fantastiska fenomen! Kram och God Jul!

  • Ja, det är tur att det är fint med enris 🙂 Och jag är så himla fascinerad av julrosen som så kaxigt ploppar upp ur snön! Selmas berättelse gör den inte mindre kaxig! Kram och en riktigt fin jul Jenny

  • Det var en magisk dag Eva, med vattnet… och vintern på väg. Men nån lummer blev det inte! Ha ett fortsatt fint julstök. Vi stökar vi med, det brukar vara så in i det sista. Vi tillhör inte de som hinner mysa i förväg…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.