Kamera eller kamera eller kamera???

Inspirerad av diverse bloggar har jag funderat på att skaffa en kamera! Modell bättre-än-mobilen. Möjligen av modell “for dummies”, jag är ju trots allt nybörjare eller så är det inte så svårt som jag tror?

IMG_1910.JPG
Länge var det här min lilla följeslagare. Men sedan i-fånens tid har det varit i-fånen och jag. Den tar lika bra bilder som kameran. Och om jag nu skulle göra slag i saken… Systemkamera eller kompaktkamera? Kommer jag att byta objektiv överhuvudtaget? Orkar jag släpa runt på en stor väska? Frågorna är många. Och bara för att jag har varit ute på några sidor och tittat på kameror blir jag plötsligt överöst av reklam. Köp mig! Köp mig! Köp mig!

IMG_1913.JPG
Jag vill gärna kunna fotografera havsörnen vid sommarhuset och myran här hemma med samma kamera. Det vore trevligt. (Tyvärr var ingen myra hemma idag, bara en gråsugga som försvann snabbare än jag hann med.) Men det skulle vara trevligare att få ta del av alla fotoentusiasters tips och råd istället för dessa reklamblinkers som rasar över mig så fort jag går ut på nätet. Vad har ni andra för erfarenheter? Alla tips tas tacksamt emot.

IMG_1912.JPG
Det enda jag egentligen vet är att jag vill ha inbyggt wi-fi för att enkelt kunna föra över bilder. Jag är nämligen sladdallergiker! Ja, vad säger ni fotoentusiaster? Jag säger tack på förhand 🙂

18. april 2015 av Anna
Kategorier: April 2015, På kontoret | 38 kommentarer

Kommentarer (38)

 1. Hmm. Igår löste jag det akuta kameraproblememet Anna. 😉
  Eller, mobilproblemet snarare. Win win liksom.

  http://scraplivet.se/?p=6521

 2. Har en stystemkamera som bara ligger, en enklare som alltid är utan batteri när jag ska använda den så det blir mobilen hela dan 😉 Kram

  • Ja…det är det där jag är lite orolig för…att den ska bli liggande för att den är för stor, för svår etc etc Men om jag hittar det optimala, en enkel, smidig, trevlig och inspirerande liten kamera… Då smäller jag till 🙂

 3. Jag har en urusel mobiltelefon som tar sämre bilder än min absolut första digitalkamera. Behöver jag nämna att en ny ligger högt på önsklistan, men den variant jag vill ha är så dyr så jag baxnar av motvilja över att slänga ut så mycket pengar på en minimal dator.
  Sedan har ag en liten digitalkamera. Rätt ok att ha i fickan.
  Bäst är systemkameran, en numera gammal modell, med ett 50 mm objektiv. Den ger mig bilder som jag vill kunna ta, om än inte ner på den värsta macronivån. men den duger åt mig. 🙂 Den är för gammal för att jag skall tycka det är värt att köpa till olika objektiv dock. Så även en sådan sätts väl upp på önskelistan i sinom tid.

  Nu är jag anmäld till lördagsbloggarna i alla fall, så på lördag plitar jag ner mitt första inlägg. 🙂

  • Vad roligt Lisa att du hänger på lördagstema 🙂 Ja, mobil/typ smartphone och kamera är inga billiga grejer. Det är därför jag tänker efter och frågar om råd och kollar med andra… Dotterns systemkamera blev stulen i eftermiddag! Bara det! Kanske törs ingen ge sig på en argsint tant. Hoppas det. Tack för dina tankar och synpunkter Lisa!

 4. Haha vilken fantastisk bild på alla sladdar. Jag fattar aldrig varför de alltid är en enda trasslig röra. Ett tips om du inte vill skaffa en systemkamera är att skaffa en vatten och stöttålig kompaktkamera, då kan du ha ed den överallt 🙂 Den bästa kameran är den du har med.

  Ha en fantastisk dag!

  • Tack Johanna för dina ovärdeliga tips åt både systemkamerahållet OCH kompaktkamerahållet 🙂 Nu har jag lite att fundera på…

 5. Kan tyvärr inte hjälpa dej, men sett att du fått div tips.
  Lycka till!

 6. Jag skulle också vilja ha en bra kamera, men drar mig för det eftersom jag är dåligt på att bära. Jag undviker t o m plånboken och stoppar bara ett kort i fickan när jag går ut. Men nog vore det kul att kunna ta bättre foton än jag och mobilen förmår. Jag har en vanlig liten digitalkamera, men mobilen är faktiskt bättre.
  Kram, Ingrid

  • Så blev det för mig också till slut, mobilen var bättre än lilla digitalkameran. Och nu vill jag börja fota mer och längtar efter något bättre… Helst inte för tungt att släpa på! Då kommer jag kanske inte ens att ta med den !

 7. Jag har en kamera som jag är väldigt nöjd med… en kompaktkamera med fast objektiv, men med möjlighet till manuella inställningar… funkar bra på myror i macroläge… och även att zooma in månen eller fåglar 🙂
  Det är inte en kamera att stoppa i fickan, men man behöver inte byta objektiv, utan kör med det fasta objektivet till allt.
  Lycka till!

  • Intressant, jag har fortfarande inte bestämt mig för kompakt eller system. Det låter praktiskt med kompakt – slippa byta objektiv, samtidigt som det kan vara en rolig grej, att ha just olika objektiv. Men just det du beskriver – måne och myra i samma, det är det jag vill kunna göra:-)

 8. Ramlade in här vi en annan blogg och blev så intresserad av titeln. Jag har precis idag skaffat mig ett nytt objektiv. För två år sedan skaffade jag mig en mobilkamera med bättre kamera. Det resulterade in ett försiktigt bloggande och så småningom att förra året vid den här tiden så blev jag med systemkamera som jag har varit supernöjd med. Jag startade som total nybörjare och har sedan prövat mig fram. Det är fantastiskt roligt och ger andra möjligheter. Jag tänker att mobilkameran är ett bra komplement när systemkameran inte är med. Men jag köpte en liten kameraväska som var lätt vilket gör att den är med nästan jämnt. Med facit i handen skulle jag göra samma sak igen – köpa en systemkamera.
  Önskar dig en fin kväll och lycka till med kameraköpet!

  • Välkommen hit Helena. Det låter väldigt intressant, systemkamera och liten väska. Likaså att du lärt dig från nybörjarstadiet eftersom det är där jag befinner mig! Vill du berätta mer får du gärna maila mig 🙂 Jag samlar in allt av intresse just nu, tacksam för alla tips!

 9. I-fåne var häftigt ord!
  Några råd från mig blir det inte. Jag fotar gärna och mycket, men har mycket att lära mig själv först.
  Lycka till med det hela!

 10. Jag har alltid med mig min systemkamera om jag vet att det kan hända något som jag vill fota, det blir en vanesak. Men jag har heller aldrig vant mig vid att kunna fota med mobilen för jag äger ingen sådan modern, ha ha.
  Jag har en Canon, gått en kurs och sedan provar jag mig fram hela tiden. Har bara ett objektiv, kan ta hyfsat nära med det och kan också zooma in ganska bra på avstånd. Än så länge nöjer jag mig med det….
  Ha en härlig dag vännen!

  • Tack Anna, varje synpunkt är värdefull för mig. Om en kompaktkamera är lika stor som en systemkamera blir det lite samma att “släpa” på… Det handlar nog i mycket om att få fotandet till en vana, precis som du säger… Man blir bortskämd med kamera i mobilen ska du veta! Ha en fin dag du med 🙂

 11. Jag lånade först hem en systemkamera men den höll inte mina mått. Den var liten och behändig men … Det blev en kompaktkamera igen och med en väldigt bra zoom. Jag har Sokkos koppel i ena handen och kameran i den andra handen när jag fotar. Första kameran kanske hade fungerat om jag redan från början hade köpt till ett dyrare objektiv men det ansåg jag mig inte ha råd till. Min kamera heter Canon 30 x Optical Zoom SX 700 HS
  Googla på de tips du blir intresserad av för att läsa på osv. Berätta sen vad det blev för kamera och lycka till/ kram

  • Vad gullig du är som delar med dig! Om du visste vad jag googlar! Men så blir jag överöst av reklam för kameror så fort jag går ut på nätet också! Det är mycket roligare att höra vad alla ni som gillar att fota trivs med och tänker. Tack snälla för dina tips och synpunkter:-)

 12. jag har alltid en liten kamera i fickan. Sladdar och gamla batterier är ett elände, byts till nytt hela tiden 🙁

 13. Själv är jag dummare än tåget vad det gäller teknik. Jag gick in till fotohandlaren med min gamla kamera som kostade 1300 och sa; Jag vill ha en bättre än den här. Det blev en för 3500 och den är jättebra. Inga krångliga knappar osv. Sen kör jag med sladd när jag lägger över bilderna från kameran till datorn. Lite meck men det går bra!

  • Ja, man behöver verkligen hjälp på traven om man behöver bättre grejer men inte har erfarenheten. Så jag hämtar lite här och lite där från vänner och bekanta och försöker bygga upp någon sorts idébank om vad jag egentligen behöver. Ditt tillvägagångssätt låter enkelt och bra, helt enkelt hitta en bra “hjälpare” i butiken 🙂

 14. Ja, frågan är ju verkligen vad som är realistiskt. För mig är det nog ända kompaktkamera som gäller om det ska bli några bilder alls.

  Jag hade en gång en analog kamera som jag sörjer än idag. En Nikon med makalöst närbildsobjektiv. Inbyggt! Man bara vred objektivet baklänges en bit så kunde man fotografera inte bara myran utan också få en bra bild av dess framtänder. Så nu frågar jag alltid efter makroinställningarna (som det heter, ologiskt nog, makro för mikro…) när jag är kameraspekulant. Bra zoom och bra makro i en kompaktkamera. Och jag tror att sådana börjar komma. Ska titta lite närmare på N*k*n C**lp*x 900, för den verkar rätt lovande.

  • Tack snälla Karin! Lutar kanske åt en kompaktkamera trots allt… Eller liten smidig system… För att det ska bli av med fotandet, den ska helst vara lätt att ta med sig. Jag fortsätter samla in goda råd…

 15. Jag kommenterar och kommenterar men allt bara försvinner när jag klickar iväg dom…vad gör jag för fel?

  • Men vad jobbigt! Jag vet att nån mer än du har samma problem 🙁 Jag ska se om jag hittar nån förklaring…

 16. Oj, jag visst inte ens att det fanns inbyggd wi-fi. Jag använder mobilkameran eller en systemkamera som jag gillar skarpt men den har man inte med sig hur som helst eftersom den är så stor. Jag har ett zoomobjektiv och sedan i höstas även ett makro som jag tycker är jätteroligt att fotografera med. Men intresset går i vågor, ibland tar jag med mig kameran på promenad eller går runt i den så kallade trädgården och tar bilder på allt möjligt.

  • Nej du ser Eva, det finns SÅ mycket att välja på. Och jag vet inte vad makro är så nu ska jag googla på det. Jag tror det är väldigt roligt att lära sig fota med systemkamera och olika objektiv. Å andra sidan ska man ta sig tid till det också. Och så tar man ju inte alltid med sig den eftersom den är så stor har jag förstått på flera…

 17. Det där är inte lätt, att välja kamera. När jag gick in i affären och sa Den där, så kommenterade en kompis att hon hade behövt betydligt längre tid på sig. Det hade jag redan gjort, kollat och jämfört, väntat och kollat igen. Den Nokian som jag har nu är väldigt bra men “japanen” dvs automatiken fixar och grejar så jag behöver inte tänka alls och det vill jag faktiskt göra ibland. Den här killen har nog inte så mycket automatik, men intressant blir det, Erik Malm
  Det är sånt man lär sig på fotoklubben, titta på andras bilder.

  • Vilken fotograf; Erik Malm! Nästan mer som målningar än fotografier! Nej, att köpa kamera är inte lätt eftersom det finns så mycket att tänka på OCH välja på. Och ju mer man kan desto mindre vill man ha med “japanen” där inne att göra förstås. Nu kan ju inte jag så mycket så för mig kan det vara bra med en fast anställd japan i kameran…Hmmm…

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *