Köpe-bär!

Nån som kommer ihåg begreppet köpe-bröd? Eller köpe-kläder? Begrepp från den tid när det vanligaste och vardagliga var hembakt och hemsytt. Idag är hembakt och hemsytt lyx. Men då var det där “köpe” lite exklusivt och extra.Augusti månad är skördemånad. Tiden när vi ska älga runt över stock och sten och fylla korgar och hinkar med skogens läckerheter. Blåbär är mitt definitiva favoritbär. Blåbärssoppa. Mmmmm. Blåbärskräm. Mmmmmm. Blåbärspaj. Mmmm. Och så får man ju ett så oemotståndligt leende efteråt! Men sanningen är att jag köper mina blåbär sen några år tillbaka! (Borde jag skämmas?) Men jag har inte psyke för det där ihåliga ploppandet när de första blåbären trillar ner i tiolitershinken samtidigt som broms och mygg attackerar.
Och försöker jag försvara mig med viftande armar så glömmer jag alltid att jag har blåbär i näven, surt förvärvade, som yr omkring myggen som små blåbärsbomber. Sen får jag pillra upp bären ur mossan med stelfrusna fingrar. Nej tack. Jag köper mina blåbär och erkänner: Jag smiter från min medborgerliga rätt att ta vara på bären i skogen i allemansrättens heliga namn. Hellre en tur med båten även om jag ännu inte är vän med vågorna i havsviken.
Men den här köpe-bär-dagen var det så stilla att vår charmiga Zorba-båt nog tyckte det var småtrist när vi tuffade iväg. Knappt en krusning på vattenytan. Och solen sken! Vi styrde in till en liten ö. Finns det något ljuvligare än släta, solvarma stenar? Här fanns till och med en liten fåtölj att sitta i! Vad skulle IKEA månne ha kallat denna? Stolen Stene? Stolen Granit? Fler förslag? Så här glad blir man över att slippa plocka blåbär i alla fall! Det är värt att prova på! Och apropå prova-på… Ni glömmer väl inte tävlingen “gissa kompostfynden”? Ända till lördag kl 11.00 hinner ni fundera! Lycka till!

18. augusti 2015 av Anna
Kategorier: Allmänt, Kåserier | Taggar: | 26 kommentarer

Kommentarer (26)

Lämna en kommentar

Obligatoriska fält är märkta med *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.