Kreativitet & Korvstoppning

Lillebror fick som disputations present av oss syskon en bok om hur man gör korv samt en tretimmarskurs i korvstoppning! Kanske som symbol för sitt mångåriga arbete, efter vilket han var helt korvstoppad. Eller för att han som litet barn hade en lång period när han bara åt korv och inget annat.

IMG_2105.JPG
Mina dagar ser ungefär likadana ut från vecka till vecka. Vill du stimulera kreativiteten ska du då och då göra något som du INTE brukar göra, har jag läst någonstans. Sagt och gjort; gör något du inte brukar göra. Varför inte korv? Jag fick möjligheten att följa med som sällskapsdam och moraliskt stöd och tog den naturligtvis.

IMG_2103.JPG
Vi var en liten spretig skara blivande korvstoppare som kröp ner i en källarlokal/butik strax efter klockan sex på kvällen. Dörren slogs igen med ett brak och låstes omsorgsfullt av en svartklädd gotlänning. Brorsan väste i mungipan; det kanske är vi som är korven? I några sekunder befann jag mig i en skräckfilm där vi, några få utvalda, snart skulle styckas och malas ner till korv. Men så var det ju tursamt nog inte 🙂 Bara sjuk syskon-humor.

IMG_2108.JPG
Vi blev klädda från topp till tå i blå plastförkläden och plasttossor. Sen dröjde det inte innan kreativiteten, skratten, kryddorna, korvsmeten och instruktionerna flödade.

IMG_2110.JPG
Alla fick varsitt inplastat recept och en rostfri bunke med köttbitar, antingen fläsk, nöt eller lamm. Var och en fick själv mala sin färs.

IMG_2125.JPG
Färsen kryddades och smaksattes för att slutligen tryckas ut i långa fjälster.

IMG_2129.JPG
Voilà! Korv!!! Och där kunde man ju tycka att det hela var klappat och klart. Men nu börjades det riktigt svåra.

IMG_2132.JPG
Korven skulle knytas enligt konstens alla regler till en lång fläta. Misslyckades man fanns en “panikvariant”.

IMG_2133.JPG
Men bara namnet panikvariant gjorde att man förstod att det inte var den som gällde. Annars hade jag valt den direkt!

IMG_2134.JPG
Lyckan personifierad när korvflätan äntligen tog form efter diverse referenser till virkning och andra handarbeten.

IMG_2146.JPG
Sen kväll hemma i brorsan-köket kunde vi stolta betrakta korvskörden efter avslutad kurs. Åtskilliga kilon korv av olika sorter blev det att stoppa i brorsans frys.

IMG_2148.JPG
Vad vi åt till frukost nästa morgon? Rätt gissat! Korv! Nu ska vi träffas några gånger om året och vara kreativa! Korv-varianten var väldigt trevlig så vi börjar med den!

10 reaktioner på ”Kreativitet & Korvstoppning”

 1. Korvistostopp, roligt och gott! Minns att jag var medhjälpare då min farmor gjorde korv då det hade slaktats. Och den där snurren för att göra ändå var inte så lätt 🙂

  1. Kul! Jag har också minnen av korvstoppning, mina föräldrar gjorde julkorv, men minns inte några flätningar, kanske de knöt med snören och klippte helt enkelt. Måste fråga vid tillfälle 🙂 Glad påsk Tove. Själv ligger jag i flunsa och är inte så glad, fast jo… Stora barnen har kommit hem så lite glad är jag ändå i allt elände!

  1. Du, det var inte alls svårt! Nu ska jag väl inte säga något innan vi har provat göra korv på hemmaplan med egna grejer, där fanns ju alla maskiner och allt sånt. Men svårt var det inte alls. Och beträffande knytningen fanns ju panikvarianten 🙂 Kram och Glad påsk Anna!

  1. Ja, man förstår att det är skillnad på korv och korv när man gör korv! Bra tänk av din dotter 🙂

  1. Den här korven var suuupergod Pia! Smakade nästan inte korv ens! Måste försöka göra egen snart 🙂

  1. Hahaha:-) Tack Eva! Det kanske blir lite korv till påsken, det ryktas om att brorsan dyker upp och tänker plocka fram grillen 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen