Kultur

Det som tilltalar mig med själva ordet kultur är att det betyder odla.
För mig handlar kultur om växande, en process, något som hela tiden rör sig. Det kan vara att se en film eller läsa en bok som får mig att tänka till, som berör mig på ett särskilt sätt.
Eller att gå på festival. Att kultur får människor att må bra, ta nya steg och tänka nya tankar, att kulturyttringar kan inge hopp och möjlighetstänkande, gör att jag har svårt att förstå att man ställer kultur och vård mot varandra. För mig är det två sidor av samma mynt. “Människan lever inte av bröd allenast” är ett vanligt uttryck (bibliskt) när man vill lyfta fram det faktum att människan behöver mer än mat och husrum. “Man kan leva tre dagar utan bröd, utan poesi – aldrig”. (Baudelaire) “En bok är som en trädgård som kan bäras i fickan” (arabiskt ordspråk). Det finns en lång erfarenhet hos mänskligheten att vi måste ha påfyllning av meningsfullhet, inte bara få fysiska behov tillgodosedda.
På samma sätt som det finns “sjukhus” för kroppen måste det finnas “kulturhus” för själen. Jag har ju den stora förmånen att få jobba i kulturens tjänst. Jag möter en massa olika grupper under min arbetsvecka med just kultur, framförallt musik och i synnerhet sång! Och särskriver man ordet kultur blir det “kul tur”. Det stämmer väldigt bra på mitt arbete. För det är faktiskt KUL med kultur, inte bara livsnödvändigt.

Det är kul att uppträda, som när Trio Serioso bjuder in till konsert! Här visar jag menuett och pavannesteget och hela publiken hänger på, står upp och kliver runt i kyrkbänkarna. (Foto: Christer Nyman Dalademokraten juli 2015) Och tydligen kan en kulturtant som jag vara en upplevelse bara att möta. Vänta ska ni få höra!
Jag &blå bussen har åkt runt till förskoleklasser denna veckan och lärt ut sånger på rytmikens grunder, sånger som ska kunna användas resten av året. Detta sker inom ramen för Skapande Skola (en kultursatsning i skolan att alla elever ska få tillgång till kulturens alla uttrycksformer). En pojke utbrast spontant med ett hjärtligt skratt bara han såg mig med gitarren på ryggen: “Hahaha – vilken rolig tant!!!” Han förstod instinktivt att det var KUL TUR på gång! Att det inte finns mer av dessa “kuliga turer” inom skolans väggar till vardags är bara sorgligt. Kultur gör avtryck, gör skillnad. Men det är ju jag det. Som tycker det. Men så är jag en rolig tant också! 🙂

Det här var ett inlägg om KULTUR i Lördagstema som Olgakatthade föreslagit. Besök gärna övriga “lördagsbloggare” som skriver om KULTUR denna septemberlördag! Ni hittar dem nedan!
Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Spanaren
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

22 reaktioner på ”Kultur”

 1. Själva sinnebilden för kultur är du vad gäller sång och rytmer, ja i livet med. Du sprider det ju vardagligen – och kvällar!
  Superkul supertur att läsa.
  Du är best Anna 🙂
  Stor kram

  1. Känns bra att vara en kulturspridare Tove 🙂 Har inte tänkt det så men nu ser jag liksom mig själv som en sorts vattenspridare som sänder mina tonduschar över körsångarna hehehe…

 2. Nog är det tanterna alltid som är de verkliga kulturbärarna! Det är vi som fyller teater-och konsertsalonger, vi som läser litteratur och går på konstutställningar och är det några röster som fattas i körerna så inte är det damrösterna.
  Just idag har Skarhults Slott haft en liten körkonsert med musik av FRU Bach, som nog inte bara var flitig sekreterare och barnaföderska utan lär ha komponerat en del av musiken som tillskrivs HERR Bach.
  Hurra för alla kulturtanter!

  1. Ja! Olgakatt! Jag känner hur jag vill ställa mig upp och vifta med fanan innan jag slås av att vi inte har någon fana att vifta med! Det borde vi ha 🙂 Och jag som har spelat SÅ mycket fin flöjtmusik av Bach gläds åt att fru Bach kanske har ett “finger med i spelet” lite här och där. Kram på dig!

 3. Härligt inlägg om kultur… du är allt en riktig “Kulturtant” du 🙂 Kultur är ett stort ämne… och som du vet så är naturen min kultur 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  1. Sann kulturtant 🙂 Och naturen är en sann kraft av “påfyllnad” och reflektion den med, många kulturyttryckare har hämtat inspiration från naturen i stort och smått. Kram

 4. Jag är som du också lycklig över att ha fått jobba med kultur i så många år. Även som lärare hade jag nästan alla de andras lektioner i bild och musik. Förhoppningsvis delade jag med mig lite av mitt kulturintresse åt eleverna.

  Fin satsning av dig att besöka skolorna – eleverna i “vanliga” skolor får ju väldigt lite av den varan i de flesta fall. Mina yngsta barnbarn är väl tillgodosedda som du vet på sin musikskola som både upptar körsång, instrumentalmusik, ensemblespel, gehör, scenisk teater, bild och dans. Där råder verkligen ingen brist på kultur :-)! Casimir 7 år har dessutom kommit in i Stockholms gosskör…
  Kram från Ingrid

  1. Det är så roligt att få höra om dina yngsta barnbarn Ingrid, de blir verkligen tillgodosedda inom kultur och får det dessutom hemifrån. Men det kanske är tur att alla inte är som vi. Hur skulle det då gå för alla stackars sportentusiaster till barn???

 5. Heja dig! Skapande skola, kultur i skolan, kulturbudkavlar och alla andra projekt för att få alla barn att möta kultur skulle stå sig slätt utan sådana som du! Och det är ju faktiskt BARA i skolan man kan fånga alla ungar. Heja, igen!

  1. Så klart! Visst är det så Karin. Man når ALLA barn när man får verka i skolan. Och det är faktiskt en stor möjlighet. Så Skapande Skola är jätteroligt att få medverka i 🙂

 6. Måste erkänna att jag är lite dålig på det här med kultur. Har mycket kultur i närheten, men hittar mer glädjen i naturen och i möten med människor. Beundrar alla som verkligen kan ta tillvara på det vackra som musik. teater, poesi och texter. Älskar dock livsfronesis och viktiga citat och ordspråk. Önskar dig en riktigt fin kväll! Kram

  1. Tycker nog att det man kan få i naturen också är som en sorts kultur, effekten av att vistas i naturen påminner åtminstone mycket om den effekt av kultur som många upplever. Och kultur aka ju inte vara en prestation utan något som fyller på. Och ordspråk kan verkligen bli “följare” i livet 🙂 Önskar dig en fin kväll tillbaka! Kram

 7. Det fina med kultur är att det sätter igång tankar hos betraktaren/läsaren/lyssnaren. Synd bara att vissa har bestämt att somligt är fint och annat är fult. Det gäller att inte bli ängslig och snegla på andra utan att välja vad man själv vill.
  Du gör stor nytta, Anna, när du bidrar till kulturen på så många sätt. Det måste vara härligt att få så mycket gensvar från unga och gamla och mittemellan.

  1. Så klokt sagt Eva, det är verkligen konstigt med fin och fulkultur. När man tänker på att det är så individinriktat. Det som funkar är bra nog. Kram och tack för din fina kommentar.

 8. :). Idag var det en riktigt kul tur att läsa ditt inlägg om kultur
  Att odla är förstås också kultur på olika sätt och som jag verkligen tycker om. Kulturhus är ett måste, även vi på lilla Åland har ett sådant, dock inte så utvecklat som på många andra ställen som är större. Ett bibliotek är också ett slags kulturhus
  Ha en fin dag!

  1. Bibliotek är verkligen kulturhus och egentligen är det inte det fysiska huset i sig som utgör kulturhus utan att det finns plats och forum för kulturen att verka i ett samhälle. Och odling är verkligen kultur, det är inte konstigt att ordet är sprunget ur odling. Det finns många paralleller 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen