Längtan 

I onsdags kom det hem en bunt kattungar i låda hit! Ja alltså inte jamande kattungar, utan mer av en annan sort. “Kattungen” (som jag korrekturläste intill desperation i förra inlägget) är nu äntligen färdig. Passande nog ska vi skriva om LÄNGTAN denna vecka, föreslår Anki på Bildbloggen. Hon är månadens rubriksättare. Och texten i Kattungen handlar om längtan, så det passar perfekt! För tänk vad man kan LÄNGTA efter att få ta hand om en alldeles egen kattunge, men HUR i all sin dag ska man övertala mamma och pappa? Som säjer nej till allt!

 • Jag såg en katt den var så liten och grå –
  Funnits en timme eller allra högst två
  Å jag fick hålla den, så mjuk och så fin.
  Åh vad jag ville att den skulle bli min – och heta Flynn


Ref. Hur ska jag göra för att den ska bli min?Tänk om nån annan vill att den ska bli sin! Pappa och mamma säger nej till allting. Hur ska jag göra för att den ska bli min?

 • Dammsuga överallt och duka vårt bord?
  Om maten är äcklig – säga att den var god!
  Fråga om mamma vill ha lite massage?
  Säga att pappa passar bra i mustasch – han heter Lars…

  Ref. Hur ska jag göra för att den ska bli min?…

  Eftersom sången är tänkt att sjungas av lite äldre barn ville jag ha en text även på engelska. Så Englands-dottern åkte på översättar-uppdrag, strax före jul. Jag undrade nog i mitt stilla sinne hur hon skulle lösa de svenska rimmen. Å andra sidan är hon ett stort fan av julklappsrim så nån sorts resultat borde väl en si så där tjugofem års julklappsrimmande resultera i tänkte jag. Plus att hon ingår i denna halvgalna dansanta kvartett; Gracefool Collective. Då ska det väl inte vara så svårt att svänga till en liten enkel crazy dikt på engelska tänkte modern och fick helt rätt (som vanligt). Englandsdottern är hon som greppar ukulelen, hon tog säkert den till hjälp! För den blev så bra! 

  • There is a kitten so grey and so small.
   Tiny paws, I wonder what it is called?
   The fur’s really soft, and the eyes are still blind.
   Oh how I wish that little kitten was mine.
   I’m calling it Brian!

  Ref. How can I make that little kitten be mine?
  Somebody else might think that they can just buy´him?
  Mummy and daddy they say no all the time!
  How can I make that little kitten be mine?

  • Hoover the house and help out with the chores?
   Say that dinner was yummy even when it was gross?
   Give mummy a foot-rub, she loves a massage!
   Tell daddy I think he has a stunning moustache!
   His name is Lars.

  Ref. How can I make that little kitten be mine?

  Tack Rebecca! Love you! 

  När man har arbetat länge med något skapande, vad det än vara månde, så LÄNGTAR man faktiskt efter att det ska bli klart och kunna användas! Så har det varit med Kattungen. Och nu har äntligen har Butik Noton Musik öppnat sin hörna för lite körnoter! Tjohoooo! Med betoning på lite eftersom det bara ligger en enda titel där. Men nu LÄNGTAR jag faktiskt efter att fortsätta med nästa! Och nästa! 

 • Vad de andra längtar efter avslöjas nedan! Trevlig vecka på er!

Anki
Matfreaket
Karin
Livsrummet
Olgakatt
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Tove
Ingrid Musikanta
Yvonne
Paula

16 reaktioner på ”Längtan ”

 1. Vilken helt underbar liten visa! Ja, tänk vad man kan längta! Känner igen känslan i din fina visa … precis så gick mina tankar när jag var liten och längtade såå mycket efter en egen liten katt.
  kram

 2. Åh vad fin och vilket lyckat version på engeska. Det som är så svårt, att överföra både känsla och ton och de språkliga valörerna när det dessutom ska rimma. Kudos till både dig och dottern!

  Och den där längtan efter en kattunge! Jodå, jag övertalade mina föräldrar och min dotter övertalade mig och dotterdotttern övertalade sina föräldrar… A neverending story!

  1. Vilken bra sammanfattning av fenomenet kattunge-längtan! “A neverending story!” Det skulle naturligtvis ha varit underrubriken på denna visa! Översättningar är som du säger en konst för sig så jag blev verkligen jättenöjd, hur hon löste det hela. Här hemma har vi ju Greta som kommer på besök nu för tiden, det är det närmaste katt vi har kommit, men det är ju en bit på vägen i a f!

 3. Fin liten visa men den kan nog vara farlig att sjunga för en liten flicka som älskar katter men som aldrig kommer att kunna få någon på grund av sin mammas allergi för alla pälsdjur. Fantastiskt duktig dotter som fick ihop en så fin vers på engelska av denna lilla sång!
  Kram

  1. Ja här huserar en gammal sköldpadda på övervåningen av just de skälen. Inga pälsdjur, då kunde yngsta sonen utveckla astma hette det. Han var allergisk för allt möjligt som barn. Och så kom det sig att Sköldpaddan Benny blev familjemedlem nummer sju. Han kräver en egen visa, så det får bli mitt nästa projekt! 🙂

 4. Jag är djupt imponerad, vilken fin text, vad du kan! För att inte tala om översättningen, jag har aldrig begripit hur man kan översätta sånger och dikter…
  Så Py är i Avesta och uppträder, det var inte illa.
  Jag hade en kort körkarriär som slutade när jag lämnade Finland på sjuttiotalet. Sen har jag flyttat runt och jobbat mycket under alla år så jag har inte kunnat delta. Nu finns en fin kyrkokör i Säfsen, men jag är alltför ringrostig för att ge mig på att sjunga längre.
  Tack för dina fina längtans-ord

  1. Tack, vad snäll du är 🙂 Ja vi hade en riktigt härlig konsert i Avesta kyrka i kväll. Massor med folk och massor av härliga sånger. Det där med att vara ringrostig… eftersom stämbanden är muskler är det egentligen bara att sätta fart på dom 🙂 Särskilt som du har ett förflutet som körsångare! Men tiden räcker inte för allt man vill förstås! Ha en fin vecka!

 5. Målande fint återgett om ett barns längtan efter en gosig kattunge.
  Och jag förstår verkligen att du som verkar vara så i farten och produktiv längtar och ser fram emot dina alsters publicering. För att inte tala om körsången.
  Kram på dig, trevlig söndagskväll!

 6. Stående ovationer från mig!
  Tycka
  lycka
  att läsa
  Du bjuder
  jag sjuder
  – så fint är det ordnat med längtan
  och trängtan
  Mor och dotter
  gör det så flotter 🙂
  Kram

  1. Hahaha 🙂 Du är för härlig Tove med din rimkonst. Är det nån som ska ha stående ovationer för sin rimkonst så är det väl du! Tack snälla för dina ovationer och kram tebaks! Nu ska jag ta bilen ner till kyrkan, möta upp kyrkokören och så småningom Py Bäckman för en härlig kvällskonsert i Avesta Kyrka! Ha en fin fortsatt söndag! Kram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen