Magi!

Gott Nytt År på er! Vad kan passa bättre än att inleda årets första inlägg och årets första lördagstema, i magins tecken! Det föreslår i vart fall Helena. Ett utmärkt val tycker jag! Jag tycker att jul och nyår på många sätt är en tid fylld av magi. Allt blir som förvandlat. Det vanliga småtrista och färglösa hemmet blir färggrant och det gnistrar och glimmar i skrymslen och vrår. Egentligen är det som att en helt ny värld uppstår. Lite som magi!!

Bara att jämföra kökshörnet i sommarhuset från i somras med kökshörnet idag, grönt tallris och röda hjärtan i det färglösa – PANG så är allt förvandlat!!! 

 Min egen sinnebild för julens magi är nog Ilon Viklands underbara bild i Astrid Lindgrens “jul i Bullerbyn”.  

Den när barnen tittar in i rummet julaftonsmorgon och ser förvandlingen som skett under natten. När jag fick barn kom verkligheten ikapp, för inte handlade det om nån magisk förvandling. Möjligen svart magi, när det sista skulle i ordningsställas i becksvarta mörkret på småtimmarna före julafton för att tidsoptimisten hade slagit till. Med påföljden att magikern låg utslagen och snarkade i soffan huvuddelen av julafton. Men gnistrade och glimmade gjorde det. Magiskt! Nej, idag vet jag bättre. Julens magi kräver många veckors noggrann planering och hårt arbete, ELLER slugt och uträknat FUSK vilket jag allt mer har gått över till.  Gubben är en sån som inte kan fuska så han är avstängd från julstädningen sedan 1997. Det spelar ingen roll om trägolvet ska slås eller knäskuras. Det ska göras riktigt. Inför julen 1997 gick han loss på finrummet med sådan frenesi att rummet måste barrikaderas. Möblerna var staplade på varandra för att skurborsten skulle komma åt varje kvadratcentimeter av trägolvet, varenda bok var urplockad för att dammsugas liksom gardinstängerna nedskruvade för att putsas och plötsligt var det julafton. Vi försökte verkligen med magi den gången, hokus pokus och simsalabim, men det funkade inte. Så rummet låstes helt sonika och förblev låst hela julen till Tjugondag knut när julen dansades ut. Julstädningen förvandlades på ett magiskt sätt till vårstädning istället men så välstädat har rummet inte varit sen dess.  

Sammanfattningsvis skulle jag vilja säga att en lyckad jul har mer gemensamt med magiska trick än man kan tro. Det krävs noggrann planering, många års övning, hårt arbete samt slugt och uträknat FUSK för att skapa det ultimata tricket. Liksom den ultimata julen. Med denna insikt vill jag önska er alla ett riktigt Gott Nytt 2016. Fler som skriver om magi denna årets första lördag finner ni nedan! 

Anki
Helena
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

26 reaktioner på ”Magi!”

  1. Precis Pia! Just idag plockar jag undan julkrubban och de juligaste ljusstakarna. Adventsstjärnor får hänga kvar ett bra tag här hemma och lysa upp mörkret!

 1. Gillar verkligen din julstädningshistoria. Du får mej att skratta! Bra sätt av honom att slippa nästkommande år!
  Vad fina din kökshörna är!
  God fortsättning!

  1. Ja det kanske fanns något uträknande med det hela, det har du helt rätt i Lena. För sen dess har han blivit portad! Ja, kökshörnan i sommarhuset är söt, vinter som sommar!

 2. Du har väl kommit ihåg att ta fram de tre konungarna till julkrubban? Själv tänker jag på några ord jag hörde på radio för en urtid sedan [fritt citerat, och källa saknas]:

  “/ …/ Det var på den tiden det fanns tre visa män på jorden. Det måste har varit längesedan.”

  Trevlig trettondag önskas er. Synd att det inte blev något bokköp till jul, men eventuellt kommer det en framtid även för mig.

  1. De knatar omkring på pianot, ska se till att de kommer fram innan kvällen 🙂 Ja det kanske är lite ont om vise män nu för tiden! Beträffande böcker finns de kvar efter jul så det ordnar sig nog! 🙂 God fortsättning!

  1. Tack, ja visst bleknar julen efter några veckor, å andra sidan är det ganska lagom med ett par veckor. Det är ganska skönt att få stuva undan tomtarna. Belysningen, inklusive stjärnan brukar dock få hänga kvar rätt länge hemma hos oss!

 3. Så vackert ni har det i köket, både sommar och jul!
  Jag suger i mig allt om fusk! Kanske vi kunde börja berätta för varandra hur vi fuskar på bästa sätt när det handlar om att göra julfint o.d.?
  Det är julmagi i kubik att lära sig fuska så det ser städat ut. Uffe har sagt många år åt mig när jag har fått stirrig blick och bara farit på som en furie, att det är bättre att städa efter julen då solen börjar synas igen. Och så rätt han har. Senaste jul insåg jag att han är klok som få. Mörkret gömmer det mesta i alla fall och med ljus och lite glitter så blir det så härligt julfint. Men din karl kunde nog få juljobb här också…inte bara hos Karin i Dalarna/Stockholm.
  God fortsättning och tack för alltid lika inspirerande inlägg. Nu har jag påbörjat midsommarstädningen, lika bra att ta den på samma gång som julstädningen, den som inte blev av utan bara fuskad

  1. Ja, vet du Karin jag tror faktiskt att lära sig “fuska” kan vara en nog så nyttig kunskap och gubben din har helt rätt i det där med att man kan städa sen när ljuset kommer, det mesta göms ju i julens stearinljusdunkel. Fara runt med en sprayflaska såpvatten och spruta lite här o där kan göra susen! Doften skapar illusion av ett nystädat hem 🙂 Att dela med sig av bästa fusket är inte alls nån dum idé! Önskar dig en riktigt fin start på det nya året! Kram

 4. Är fantastiskt imponerad av att du har en make som knäskurar! Min dammsuger på sin höjd sitt eget rum någon gång varje månad, men det är också den enda städning han ägnar sig åt. Fast han lagar ju nästan all mat förstås…
  Verkligen ett magiskt inlägg!
  God Fortsättning önskar Ingrid

  1. Hahaha 🙂 Det var 1997 han knäskurade 🙂 Han ägnar sig mycket mer åt hantverkande aktiviteter i husen än städning. Och eftersom jag är en fuskande personlighet är det rätt så ostädat hemma om man granskar hörnen, men vem gör det egentligen? De som kommer hem vill hellre ta en kopp kaffe än granska hörnen hoppas jag! Kram och Gott Nytt År!

  1. Tack Eva, ja vi bor fint, fast “o-färdigt”. Men vi har alltid något konstruktivt att göra, om man vill tänka positivt 🙂 Vad kul att du såg TV- programmet. Det blev bra, roligt att se resultatet! Kram

 5. Det är mycket magisk fint hos er som du beskriver 🙂 så väl i hus som i människorna som bor där och de som kommer med julen. Ilons bild är sagolik i magisk mening. Tur att Astrid fann henne.
  Gott nytt år till er i de röda!
  Kram

 6. Där slog du huvudet på spiken! Vi kan trolla vi, ofta mammor eller kvinnor i alla fall. Fast jag vet att det finns undantag.
  Jul blir det ju i alla fall och det är oftast i vårt huvud vi vet vad vi ville egentligen… Bra blir det ändå och magiskt!

  1. Ja egentligen blir det alltid bra bara man får vara tillsammans med de man hör ihop med, men visst vill man ha allt det där pyntet också, allt det där som glittrar och ger lite färg 🙂

 7. Jag har sagt det förr och jag säger det igen och egentligen är det ett citat från en Färnäsgumma “Städ fö en tomtsat? Nä alder” Dvs Städa för en tomtsate? nej aldrig!
  Ibland måste man ju ta lite rejälare tag men varför just före jul? Det är mycket roligare att koka knäck. Dessutom kommer sonen hem med två överlurviga katter och det blir katthår överallt. Jag städar efter julen, dvs snart, kanske.

  1. Den ska jag brodera på en bonad Kicki! Julbonad. Nej det är väl där fusket kommer in, satsa på det roligare, jag gillar att pynta tex. Och det mesta av julen sker ju i skum belysning så du har helt rätt i att det är vettigare att städa ordentligt efter julen. När tomsaten gett sig av! Tack för ditt fina ordspråk!

 8. Så fin din juliga kökshörna är! Nog är julen en tid fylld av magi och jag är otroligt lycklig att jag har mina barn att fira den med. Den kan aldrig bli som den en gång var, men det gör ingenting.
  God fortsättning!
  Kram, Ingrid

  1. Tack Ingrid, nej det är väl så, jularna förändras och det ska man nog ha i åtanke när man står där och försöker skapa magi! Det viktiga är att få träffa de man hör ihop med! Så sant.

 9. Du skulle inte kunna tänka dig att låna ut karln något år för julstädning? Vi har några hus som han kan få gå loss på, nu när han är portad hos er…

  Men oj vad du har rätt om julmagin! Den kräver viss planering, en hel del list och svart magi och så i slutändan lite tur! Som i år när sonen och sonhustrun kom med famnen full (famnerna fulla?) av amaryllis, just som jag deppade över att mina inte skulle börja blomma förrän 2016. Det kan vara sånt som kallas Instant Christmas!

  1. Hahaha 🙂 Jag ska kolla med honom Karin! Men då får du kanske boka honom redan nu om det gäller hela hus och sikta på julen 2018 och ge honom ledigt över juldagarna 2016 och 2017. Och det kan man väl kalla magiskt att släkten ramlar in med amaryllis när de egna julstrejkar!!! Jag vill också väldigt gärna ha dem utslagna till jul och det är inte alldeles så lätt att pricka in dem. Lite magi skulle sitta fint. Och Gott Nytt År till dig med!

  1. Helt klart magi på nyår Hannele 🙂 Och kökshörnan är finfin, värmer gott eftersom vedspisen är stor och tar “riktiga” vedträn! Gott Nytt År!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen