May the Voice be with you…

Efter en rejäl förkylning återvände jag pigg och kry till mitt körledarjobb förra veckan. Redan efter första gruppen var rösten lätt beslöjad. Men glad över att vara frisk igen, körde jag optimistiskt två körgrupper till. Sen var det inte mycket med rösten. En natts vila brukar få rösten på banan igen. Dock inte denna gång. Nästa morgon vaknade jag helt utan röst, ett väsande läte var allt jag kunde åstadkomma. Likaså morgonen därpå.

Det som händer när vi ”tappar rösten” är att stämbanden inte kan vibrera som vanligt, ofta är de inflammerade, svällda och kanske stela. De kan inte svänga som vanligt när luften passerar. Tänk er ett par stela bambuskott i halsen istället för de vanliga böjliga och flexibla små stämbandsmusklerna! Åtgärd? Dricka mycket vatten, för övrigt vara helt och hållet tyst! En verbal ”lock-down” helt enkelt. Handlingsförlamad ur körperspektiv. Mycket frustrerande.

Fyra dagar i sträck höll sig rösten helt borta! Jag kunde inget annat göra än att vara TYST och vänta. Jag började nästan misströsta. Men den femte morgonen, när jag sa gomorron till katten så kom faktiskt ett försiktigt ljud över mina läppar. Ett tonande ljud, inte bara ett väsande! SÅ lättad!

Vi saknar inte kon i båset förrän båset är tomt säjer ett gammalt talesätt. Vem reflekterar ens över att rösten funkar och hjälper oss att kommunicera dagligen? Inte jag i alla fall. Men eftersom det finns en världsröstdag, den infaller den 16 april, så visar väl det om något att rösten borde förtjäna mer uppmärksamhet och tacksamhet än den kanske får?

Så hädanefter ska jag i sann Star Wars anda, alltid hälsa min omvärld med ”May the Voice be with you”, i daglig tacksamhet över att rösten finns till hands de allra flesta dagar. Men också i respekt för att stämbanden ibland behöver vila, i synnerhet kanske de som har sitt hemviste i körledares strupar!

Nu hoppas jag på en oktobermånad utan förkylningar och ser istället fram mot mycket rolig sång och musik som ska lysa upp höstmörkret för oss alla. Ha en riktigt fin oktober och May the Voice be with you!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen