Museum – eller ett “hemma hos” reportage

Denna lördag skriver flera bloggare över temat “museum” på initiativ från Karin Englund. Jag hade tänkt att besöka Jularbomuseet som ligger fem minuter bort. Inte minst för att det finns ett litet café där. Nu blev det inte så eftersom tiden inte räckte till. Jag står ju med fötterna i en massa frost för tillfället! Ska jag behöva hoppa över temaskrivandet denna vecka, tänkte jag?

IMG_2509.JPG
Men så kom jag att tänka på när vi började rusta våra små hus för många år sedan. En vanlig kommentar var; ska ni bo i ett museum? Och faktum är att Carl Jularbos kök och vårt kök inte är helt olika varandra. Så jag kan väl visa lite detaljer med museivarning från vårt kök denna temalördag. 🙂

IMG_2483.JPG
Som nycklar i dörrarna istället för handtag!

IMG_2504.JPG
Ådringsmålade dörrar och tryckt schablon som slingrar sig under taket.

IMG_2486.JPG
Breda golvplank och trösklar med lite höjd får väl sägas flagga museivarning.

IMG_2474.JPG
Och definitivt vedspis. Liknar den i Calle Jularbos kök!

IMG_2456.JPG
Spiskåpa i plåt hade även Calle. Här är vår spiskåpa i närbild. Den fina spetsen har min mamma virkat!

IMG_2450.JPG
Gammaldags kakel kring vedspisen ger stark museivarning. Den lilla svarta järnringen öppnar man fläkten med…

IMG_2453.JPG
Gammal vattenreservoar i koppar. MUSEIVARNING!!! Den fylldes med vatten och efter en stunds eldande kunde man tappa upp varmvatten från kranen! Tror inte att Calle hade en sån. Han satsade väl på dragspel istället.
image Nu tycker ju inte jag att dessa handtag är särskilt gammaldags eftersom sådana fanns i mitt barndomshem och det var ju inte så himla längesedan, hrmm … Men de var nog för moderna för Calle i alla fall.
image
Det här handtaget är ju av lite äldre snitt, så ett sånt skulle Calle skulle ha kunna haft. Calle hade gröna väggar i sitt kök, så även här. Grön pärlspont. Tycker ni att det ser skruttigt och slitet ut så kallas det i museisammanhang för patina och är fint (och dyrt). Ja, det var den lilla rundvandringen det. Hoppas att ni har haft ett trevligt besök här på mitt lilla museum. Titta gärna in hos de andra som skriver om museum här nedan! Trevlig lördag på Er!

Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Spanaren
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

40 reaktioner på ”Museum – eller ett “hemma hos” reportage”

  1. ÅH så fint kök!!!
    I mitt nästa hus, ja, jag letar alltid nytt hus, skall jag ha ett “gå in i skafferi”.
    Ett stort!
    Dessutom skall det vara en enplanare.
    Och så vill jag INTE ha kattvindar.
    Ingen källare heller.
    Sedan vill jag ha trägolv! Ljust och fint.
    Spröjs runt fönstren kan jag tänka mig.
    Samt att det skall vara en liten trädgård, lagom för lite odlingsmöjlighet till husbehov.

    Vilka krav va? En-planare och skafferi känns som en utopi. Ett enda plan är för att jag skall kunna bo kvar tills jag inte ens kan hasa mig fram över golven med rullator. 😉

    Känns som att en måste bytta nytt för att få alla de saker som jag vill ha. En nybyggd villa med torpkänsla. Haha!

    1. Förstår precis din längtan efter “gå-in-i” skafferi Lisa! Skulle jag också vilja ha. Men det där med enplan behöver inte styra pga ålder. Vår vän, nittioåriga Eva, har en liten stol som hon kan åka upp och ner i trappen med. Hon bor kvar i sitt hus från 1800 talet och är mycket nöjd med det. Det gäller att hitta huset/platsen man älskar så löser sig resten 🙂 Kram

    1. Tack Liza, visst är det så att detaljer skapar karaktär hemma… Vi har också ett nytt kök på gång men inte just det här, det får vara som det är 🙂 Men visst är det roligt att planera!

    1. Tack Eva 🙂 Ja det är mysigt med lite “gammel-detaljer” men man blir lätt hemmablind. Museitemat öppnade mina ögon när jag inte hann med något “riktigt” museum.

  2. UNDERBARRR gammal spis där 🙂 Hoppas annars att du haft en solig helg, här blåser det som bara f.

    Om du gillar sommarhus inspiration kan du kolla in min nya post 🙂

    ha en kanonvecka

    LOVE Maria Inredning – it’s Swedish for decor

    1. Tack, visst är det roligt med “det gamla” – men mycket börjar som sagt bli slitet och skulle behöva målas om men man får se det som charmig patina istället 🙂

  3. Tack för din fina vinkling på temat museeum. Det var verkligen läsvärt med underbara nostalgiska inslag. Älskar verkligen de där gamla. Härliga foton du delade med dig av !
    Lägger till dig i min blogg, skrifvartugan.

  4. Jag känner mig som hemma, sådär hade vi hemma också.
    Så se vidare Karins kommentar, vi är ju syskon.
    Att jag inte varit in på dragspelsmuseet kan ha att göra med att jag har en sam gemensamt med Sten Broman…

    1. Ja, jag var ut och kikade på det fantastiska skolhuset! Härligt med gamla grejer! Aha 🙂 Alla kan ju inte gilla dragspel förstås. Men man kan inte få fresta med något av Astor Piazzolla innan du och Broman punkterar bälgen? Ganska långt från Avestaforsens brus och dragspelsgillen….Vet inte om länken fungerar http://open.spotify.com/track/0cqE46f7s5yZ856DKb78aX
      Eller franskt musettdragspel…mmmm

    1. Tack Helena, lätt att bli hemmablind som sagt. Det är roligt med gamla detaljer och nostalgiska saker. Kram och fin söndag!

    1. Tack Lena! Man blir lätt hemmablind. Men nu när det skulle bli “museitema” kom de väl till pass 🙂

    1. Visst är det märkligt hur handtag kan framkalla så mycket nostalgi. Samtidigt tar man ju i dessa handtag SÅ många gånger per dag, så det är väl inte så konstigt kanske!

  5. Men! Jag har ju inte varit på Jularbomuseet, trots att det är nästgårds. Det måste det bli ändring på.

    Och vad fint ni har det i ert hemmamuseum! Mycket likt mitt barndomshem (googla på Ängsbackens skola och bild). Spiskåpa i plåt, samma kakel med de där blå blommorna längst upp, samma kopparcistern… Vad kul att se!

    1. Vilket fantastiskt hus, Ängsbackens Skola! Ser hur stort ut som helst! Visst är det konstigt att man ibland inte har varit på de där platserna som ligger nästgårds. Antagligen för att man vet att det kan man göra när som helst och så blir det inte av istället 🙂 Det är fint med miljöer som bevarar gamla traditioner 🙂

  6. Vad påhittig du är, Anna, och kul att se gamla detaljer. Det är jättemysigt med vedspis – vi hade en i vårt lilla hus tills vi byggde om och då blev det en vedkamin i stället.

    1. Vad är det man brukar säga, nöden är uppfinningarnas moder 🙂 Det bästa med när sommaren går mot sitt slut är att man får börja elda igen! Jag saknar vedspis och kakelugn på sommaren, oftast behövs det inte eldas då. Förstår att ni skaffade kamin, det är väldigt rofyllt att få elda!

  7. Tänk att ha ett eget museum hemma. Så fint ni har det. Tillbringade många somrar för länge sedan i ett torp, fullt omodernt, med just en sådan vedspis och varmvattenberedare.
    Hälsningar
    Birgitta

    1. Vad roligt, vi använder vedspisen men inte reservoaren! Det är något vilsamt med platser utan elektricitet och rinnande vatten. Det tar ett tag innan man kommer in i det men jag tycker att det kan vara underbart. Men inte för jämnan förstås 🙂 Vi har både el och rinnande varm och kallvatten!

  8. Anna, vad passar bättre än att heta Anna bo i alla dessa röda hus vars underbara spisar, golv, kakel bara är museisk i alal sin prakt … Jularbon var en virituos på dragspel och har glatt mig mer än en gång … att ha honom köket nästan är ju värt en dragspelstruddelutt… om din man nu heter Kalle, eller Erik eller Gustav. Karl elelr Arvid så …. och gör han inte det så hör han ju huset till ändå!

    1. Idag den 13 maj ramlar din kommentar in här Tove! Markerad som 9 maj! Vad konstigt! Bloggosfären begriper jag mig inte alltid på. Tack för din poetiska kommentar 🙂 Det är nästan som att ha jularbon i köket och ett dragspel har jag i rummet intill… Ska lära mig det när jag blir pensionär 🙂 Kram

  9. Åh, vilket underbart hus! Vi har fortfarande sådana där gamla handtag på skåpluckorna i Stora stugan och vi har nycklar i dörrarna i Lilla stugan. Jag tycker att det är fint när det är lite museum-aktigt…/Lilla gummann

    1. Ja, jag gillar vår lilla skruttiga stuga på knappa 60kvm 🙂 Härligt att höra fler som omger sig med museiaktiga föremål! Ha en fin fortsatt helg!

  10. Så fiffigt att lösa det så som du har gjort Anna!
    Jag bor ju också på sätt och vis i ett museum men får ta det någon gång när det blir ett hemma-hos-tema eller så.
    Vackra detaljer med patina förgyller vardagen. Att leva i den kulturen ger ro för själen, åtminstone för min del.
    Ha en fin helg och ha det bra med frosten 🙂

    1. Vad spännande Karin, jag kanske ska ha det som tema när det blir min tur att “hitte-på”. Hemma hos…
      Det är rogivande med patina om man inte har för höga ambitioner att hinna med alla “borden” som lätt flockas kring fenomenet 🙂

    1. Där sa du ett sant ord Ulla, Calle han kunde spela han! Nån gång i sommar ska jag försöka göra det där museireportaget från Jularbomuseet som bara ligger knappa km från mitt hus. Fik ingår 🙂

    1. Tack Anna, jag älskar vår lilla stuga, men mycket är slitet och skruttigt – eller patina – man får helt enkelt lära sig att blunda för somligt och njuta av det fina istället 🙂

  11. Så smart att blogga på detta vis *tumme upp* Jag kommer nog inte blogga om detta tema idag för det var länge sedan jag var till vårt museum i stan. Går att blogga om torpet men …
    Vi provade att fylla vatten i vår Norhammarspis för att testa en gång. Det gick i många liter vatten. Jag har även bakat sockerkaka i den spisen. Tycker om att den lantliga stilen bevaras. Mycket fina bilder *tack* / kram

    1. Jag tänkte ge upp av samma orsak men kom att tänka på de smått spydiga kommentarerna om att bo i ett museum 🙂 Nu kom de ju väl till pass och så fick jag skriva på köpet 🙂 Det var längesedan jag var på museum nämligen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen