Naturligt! (Lördagstema)

Back to basic sägs det ibland och jag antar att det betyder att man ska “backa” till något naturligt och mer ursprungligt från den eländiga nutid man befinner sig i.  

Vad ska man tro? Är människan av naturen god, eller hur är det egentligen? Såg ett program häromkvällen om aktivism. Något som kallades “The Free state project” startade 2001. Man hade som mål att få 20 000 libertarianer att flytta till den glesbefolkade delstaten New Hampshire och ansluta sig till projectet. En “libertarian” tänker sig att människor agerar gott av naturen och är fullt kapabla att hjälpa andra helt frivilligt utan tvång i form av tex skatt. Statliga funktioner ersätts av ickestatliga initiativ, från t.ex. privatpersoner, företag och ideella föreningar. (Källa wikipedia) 

Här i New Hampshire nackades det höns och odlades och levdes ett enkelt och naturligt liv. Och man hade förstås en stark förhoppning om att fler skulle slå in på den Goda & Naturliga vägen. Gärna alla. Och antagligen är det rätt så naturligt, det att tänka att det vore trevligt om alla tänkte och tyckte och levde som jag. Men för tillvaron på jorden är jag inte så säker på att det bästa är en mänsklighet med ett alltför likriktat levnadssätt och samma sätt att tänka.  

 Jag tror att det mest naturliga och det vi behöver sträva efter är att lämna utrymme för olikheter, olika sätt att leva, olika sätt att tänka, olika sätt att hantera livet. Och uppöva respekten för varandras åsikter, tankar och levnadssätt, även om de går stick i stäv mot de egna. Ungefär så svävade mina tankar, nu när Olgakatt föreslog att vi skulle skriva över temat “naturligt“.  

Ett tag bakade jag allt matbröd, det kändes självklart och naturligt. Nu känns det lika naturligt att köpa brödet i butiken på väg hem. 

Jag kände mig riktigt back to basic när jag kom över ett gammalt våffeljärn och fick grädda våfflor på “naturlig väg” utan en gnutta el, bara att snurra runt järnet på vedspisen.  Men det kändes förstås lika naturligt att slå sig ner vid skärmen (mirakelplattan som nittioåriga svärmor benämner Ipad) och skriva ett blogginlägg en stund senare. (Våffeljärnet var så roligt att det nästan kräver ett eget blogginlägg!) Så det där med vad som känns naturligt kan växla över tiden och stunden. Åtminstone hos en oseriös människa som jag. Nu ska jag naturligtvis titta in hos andra lördagsskribenter och se deras krumsprång över temat 🙂 Det ska bli spännande! Ha en fin lördag alla små och stora!
Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Spanaren
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

36 reaktioner på ”Naturligt! (Lördagstema)”

  1. Antagligen är det så, dvs ingen av oss vet hur vi reagerar i en pressad situation! Så man ska inte döma för hårt tänker jag ibland när det gått överstyr i människors liv. Vi vet så lite om oss själva. Förhoppningsvis är monstret snällt 🙂 Kram

  1. Hahaha 🙂 Limporna! Jag med om jag ska vara ärlig! Ibland tar det tid att se kommentarer för de syns bara på adminsidan. En del kommentarer syns direkt i wordpressappen, dessa aviseras jag om direkt men inte de som ramlar in på adminsidan bara. Skumt, eller hur? Men förr eller senare ser jag kommentarerna, tar det tid beror det på detta 🙂

 1. Jag känner mig ganska naturlig när jag står och gräver i slaskdiket i dom lappade storstövlarna och med håret på ända. Det såg trevligt ut med våffeljärnet! Ska nog gå ut på logen och rota fram vårt gamla järn!/Lilla gummann

  1. Ja gör det! Det var riktigt roligt. Kanske får man räkna med en bortkastad omgång först, lite rostangripna våfflor som inte är så roliga men säkert järnrika och nyttiga!

 2. OJ. Fortsätter man längs libertarianernas linje hamnar man lätt i tanken att människan är rätt onaturlig. Eller att dinosaurierna är minst lika naturliga.

  Spännande med våffeljärnet! Ett sånt skulle jag nog kunna leta upp i boden, men mina järnspisar har inge runda ringar, bara en rektangulär platta och då måste man ju lägga järnet ovanpå spisen och det känns inte riktigt … naturligt.

  1. Jo Karin!!! Jag la järnet direkt på spisen! Jättenaturligt! Jag tror att det är så järnet funkar, annars kommer ju elden att flamma upp varenda gång man ska vända våfflan! Åtminstone använde jag det så för att slippa riskera eldsvåda och det blev finfina våfflor! Kanske var det ett onaturligt sätt att använda järnet, men det funkade!

   1. Jamen det ser jag ju när jag kollar ordentligt. Jag trodde det var utformat för att passa in i någon av ringstorlekarna. Då skulle man ju rentav kunna lägga det på en elplatta också… Och nu har jag likaliserat ett sånt där våffeljärn i en källare nära mig, dvs under mig. Attans, jag som lämnar detta hus om en kvart! Well. Nästa gång.

 3. Du fick ihop det riktigt finurligt och bra Anna!
  Sist och slutligen är det så att allting är naturligt, även det till synes onaturliga.
  Våffeljärn och vedspis skulle gärna få finnas hos mig men här går det på elektriska

  1. Tack Karin 🙂 Vet du att våffeljärnet, det får hålla sig i stugan som en “kul grej” mer. Jag har ett riktigt våffeljärn också 🙂 Och vi har inte stampat jordgolv ifall du funderar hahaha 🙂 Kram

 4. Du satte naturligt det naturliga på naturlighetens naturliga förändring av just det naturliga. Det varierar – mitt i prick!
  Läste i går, men ville ta in det lite till innan kommentar!
  Tack för detta 🙂 Anna!
  kram o fin söndag tillönskas!

  1. Tack Tove och vilken språklig naturlighetsranka du fick till i din kommentar 🙂 Fin och slingrande. Lovar att ha en fin söndag, ska strax ut en sväng med båten 🙂 Kram

 5. Spännande tema… men inte helt lätt att tackla. Du fick ihop det bra … mycket verkar naturligt ena stunden, men byts mot något mer lättanvänt – t.ex. elektriskt våffeljärn 🙂
  Fina bilder… speciellt den med brödet och frukten som nästan får mig att dregla.
  Ha en fin dag!
  Kram

  1. Tack Anki för ditt “bild-beröm” 🙂 Ja det var ett roligt tema om än inte helt lätt att tackla! Äntligen kom jag på att jag kunde ha frukt i trätråget! Är man bara är två hemma som vi är nu för tiden, blir det så ödsligt som brödfat! Det ekar bland brödkanterna liksom!

 6. Mycket som var naturligt förr är det inte nu och tvärtom. För dagens ungdomar är det naturligt att gå på gräsmattan i parker vilket var helt onaturligt när jag växte upp. Det var naturligt att damer hade hatt inomhus och att alla hade hatt eller mössa utomhus. Som du skriver jag tror inte påtvingad (som i New Hampshireprojektet) naturlighet har något vidare gott med sig. Har man en gång vant sig vid köksmaskiner och djupfryst är det nog svårt att anpassa sig till en helt naturlig livsstil.
  Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

  1. Nej, det skulle kännas konstigt att börja torka kött och fisk istället för att frysa in… Men det finns ju de som vill återgå till den typen av levnadssätt, back to basic. Men jag är så nöjd med min frys 🙂 För att inte tala om mixern! Köksmaskiner är roliga 🙂

 7. Ofta är det väl så att det som för oss är vanligt och som vi känner igen är naturligt men så fort något nytt inträder… då blir vi rädda och drar oss undan… vilket i sig säkert också är naturligt.

  1. Helt sant Helena och som Ingrid här intill sa, i ett trängt läge kan nog vem som helst gå över “lik” vilka grundläggande värderingar vi än har. Överlevnadsinstinkten är kanske starkast av allt?

 8. Aha, lördagstema är igång igen!
  Du har nog så rätt i det du skriver, vad som är naturligt varierar för stunden och det som är naturligt idag var väldigt onaturligt för några år sedan.
  Att människan är av naturen god tror jag inte på. Människan är av naturen, om inte ond, så i alla fall en väldigt självisk individ. Sen beror det helt på vilken uppfostran man får och under vilka villkor man lever hur god eller ond man blir. Men till syvende och sist är det viljan att överleva som styr och i ett trängt läge kan nog vem som helst “gå över lik”.
  Ha en skön helg!
  Kram, Ingrid

  1. Jamenvisst 🙂 Nu är ordningen återställd när lördagstemat har snurrat igång. Och det “naturliga” är inte alltid så självklart att få kläm på eftersom det uppfattas olika som sagt. Du hänger väl på framöver?

 9. Det där med libertarianerna är intressant. Man sköter det mesta utan en massa mellanhänder och hjälps åt med allt som behövs, vägar och sjukvård och sånt. I förlängningen kan jag tänka mig att man tar ut en avgift för att finansiera en brandkår och liknande. Det verkar bekant på något sätt. Hoppas det inte finns skattesmitare bland libertarianerna.

  1. Visst är det spännande Kicki och det är alltid intressant att följa grupper/idéer i en förlängning för att se hur det går för nästa generation etc. Jag hade inte hört talas om detta tidigare. Det var ett intressant program, tyvärr missade jag början 🙁 Finns att se på nätet förstås!

 10. Intressant tanke, vad är naturligt?
  Naturligt för någon, onaturligt för någon annan, beroende på vilka omständigheter och var man kommer från.
  Du har givit bra beskrivningar.

  1. Eller hur Lena? Det är verkligen ett intressant ämne att fundera omkring. Det “naturliga” ligger dessutom lite i tiden just nu och det gör det ännu mer intressant att fundera omkring 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen