Om Smörblommor och julljus

Vi har en smideskrona som hängt med länge, länge och som jag varje sommar lindar med smörblommor. Sen får den lysa gult under hela hösten. När vintern och julen kommer klipper jag bort allt det gula och lindar dit enris istället.
smörblommekrans
Varje gång saxen härjar runt i det gula och det regnar papperstunna torkade kronblad över hela bordet kvider jag smärtsamt. För det är så himla jobbigt att binda den OCH det känns som en eeeevighet innan det är juni och det lyser gult på ängarna igen.

I år sa gubben med en självklarhet som bara gubbar kan uttala. Varför hänger du inte bara undan den och hänger dit en annan istället? Vi har ju flera ljuskronor. Jag tittade dumt på honom som om jag ville säga “Varför-göra-det-lätt-när-man-kan-göra-det-svårt-för-sig?” Men han hade ju en poäng med det han sa.

Vi som har så många hus och älskar ljus har minst en ljuskrona i varje hus! Dessutom en som vi aldrig ens hängt upp! Så jag lyfte försiktigt ner “sommarkronan” för att hänga den på några veckors vintervila och begav mig ner till verkstan där den tänkta “julkronan” låg och slumrade i en papperspåse, mumlandes för mig själv; Hur är det möjligt att jag aldrig tänkt på detta?

IMG_1408.JPG
Så för första gången har jag nu låtit saxen vara och istället klätt in en helt annan ljuskrona i enris! Voilà!

Jag tänker hänga tillbaka smideskronan med smörblommorna så fort jag har tröttnat på julen. Och vem vet, smörblommorna kanske håller en hel säsong till utan att jag ens behöver binda nytt i sommar!?! Nu vet jag inte om naturen tyckte det var en så bra idé eftersom denna späda varelse uppenbarade sig precis utanför verkstadsdörren. Som en påminnelse om att traditioner bör hållas kanske…

IMG_1406.JPG
Smörblommor i november! Vart är vi på väg?

8 reaktioner på ”Om Smörblommor och julljus”

    1. tack Jenny, ja visst är den fin och det var ett smart drag. Få se hur den ser ut efter några veckors vila, om jag vill hänga upp den igen 🙂

    1. Åh vad fint Hannele, vi har inga smörblommor i trädgården men tusensköna som vi försiktigt går runt med gräsklipparn!

  1. Smart med olika kronor och fint med olika färger på ljusen. Vilket påminner mig om att vi har två ljusstakar med påskgula stearinljus som står bakom gardinen i sovrummet och som bara åker fram ett par veckor varje vår… Vad hemskt och det skriver jag om på INTERNET! 🙂

    1. Det är bra med gardiner! Känns bekant! Mycket som kan gömma sig där 🙂 och då vet man var sakerna finns och så tar det två röda sekunder att skifta till påsk, jättesmart tycker jag det låter Eva! De olikfärgade ljusen var en tråkig ljusrensning, två från i påskas, två från halloween och två från i höstas. Det blev så väldigt “juligt” med de röda så jag ville vänta lite. Men nu är det ju advent i alla fall 🙂 ha en fin helg!

    1. Granen barrar Pia. Men inte enriset av nån anledning. Kanske enris barrar mindre? Annars skulle vi ha barr i maten under hela julen och det vore inte så kul 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen