På andra sidan Carmina Burana

Äntligen är vi på andra sidan det gigantiska projektet Carmina Burana. Ett kort tag riskerade det hela att ställas in eftersom stora sjok av murbruk hade börjat rasa ner från taket i kyrkvalven!Men akutåtgärder infördes i form av en stor byggnadsställning och några “tak-lagare.”Och även om dansarna inte fick använda ställningen i stil med West Side Story, vilket de här lite lystet står och leker med tanken, så kunde i all fall Magic Sound Ljud & Ljus hänga några väldiga lampor i den. Och så kunde föreställningarna genomföras i Folkärna kyrka helgen 10-12 november. Det känns helt ofattbart. Så länge och så mycket som vi har slitit med förberedelser av skiftande slag, jag och kollegan Heléne Thunberg. Musikaliska förberedelser förstås med både vuxenkörer, barnkörer, ungdomskör och orkester men också ansöka om medel, boka musiker, tillverka ett stort gäng med trollstavar, planera mat och boende för tillresande gästspelare, söka sponsorer som ville sponsra kyrkbänkar, skriva program, inhandla hundratalet såpbubble-burkar, medverkan i gradängbygge, placera in 130 korister i koret enligt ett exakt schema för att ingen skulle behöva sitta på altaret. (Foto ovan: Lars Östlund) Bara att samla in mått på 72 barn som alla skulle få varsin cape uppsydd etc. Det tog aldrig slut på uppgifter och vi är så tacksamma för alla inblandade, allt från föräldrar till parkeringsvakter, vaktmästare, matlagare, kaffekokare, biljettförsäljare etc etc etc. Vi var säkerligen 500 på ett eller annat sätt aktiva aktörer! (Foto nedan: Gunder Hägg)Glädjande nog drog föreställningarna fulla hus båda dagarna! Ett drygt tusental besökare med andra ord! Ändå blev många utan biljetter eftersom det var slutsålt ett par dagar innan. Det var det enda tråkiga denna helg. (Foto nedan: Lars Östlund)

Här syns en liten del av kören bestående av 130 korister och den 60 man stora orkestern. Bakom koristerna på balustraden ovanför altaret rör sig dansare som mörka skuggor mellan pelarna. (Foto ovan och nedan: Lars Östlund)

Ljuset var ibland mystiskt blått…

…ibland skimrande grönt som när våren och kärleken gör entré…(Foto ovan och nedan: Lars Östlund)

Ibland eldrött, som i tavernadelen som gestaltar den förödelse och destruktivitet som ett liv på krogen kan medföra. Dans och performancegruppen Gracefool Collective står bakom all koreografi och dansar själva. Dansarnas vackert folkloreinspirerade dräkter designades och syddes av Fredrika Holmberg, som även stod för design av barnens kjolar men som sedan kvinnor från St Mary sydde på löpande band! (Foto: Lars Östlund) Bara att belysa en kyrka med alla dess gångar, skrymslen och vrår! Magic Sound Ljud & Ljus gjorde ett strålande arbete (i ordets rätta mening) med allt ljus. (Foto ovan: Gunder Hägg. Foto nedan: Lars Östlund)Ungdomskörerna hade två heldagar dans på höstlovet med ett par av de professionell dansarna. Här framför de en dans, inspirerad av rytmisk gymnastik.

Såpbubblor seglade ut i kyrkogångarna men också ner från läktaren som ett glittrande draperi, där 45 barnkörbarn stod på lång rad och blåste enligt särskilda anvisningar, även om en och annan bubbla flög iväg av ren iver när den inte alls skulle iväg! Blåsa såpbubbla på kommando är inte det lättaste! (Foto ovan: Lars Östlund, nedan Gunder Hägg)Det hände saker överallt nästan hela tiden! Gracefools arbete med verket överträffade våra förväntningar med råge. De utnyttjade varje vrå av kyrkorummet, lät stora som små körsångare medverka på olika sätt, samt att de själva framförde den ena dansen efter den andra. Vi fick precis det Carmina Burana vi önskade, där sång, musik, dans och kostym skulle bilda en stark enhet. Deras arbete har en stor del i att det blev den mäktiga upplevelse och den succé det blev. Vi är SÅ nöjda! (Foto ovan: Lars Östlund, nedan: Gunder Hägg)

Här gestaltas den stackars svanen som en gång hade sjöarna som sitt hem. Kolla in vingarna! Nu ligger han svårt bränd på en fat, beredd att antastas av de giriga. Men kärleken övervinner det mesta bara vi sätter vår tillit till den, heter det i texterna. Det är inte för intet som Carl Orff låter barnen vara framträdande i sångerna om våren och kärlek. Här sjunger de yngsta om att “kärleken flyger överallt”. Och så viftar de med sina glittrande små trollspön och sjunger på latin; Amor volat undique. (Foto ovan och nedan: Lars Östlund)Här bildar ungdomskören en kärlekens bro som de yngre får passera tills hela mittgången är fylld av vitklädda barn som sjunger på latin; “Åh åh åh, totus floreo...” Vi har hört ryktas att det har trallats på latin på både dagis och skolor runt om i Avesta kommun denna höst. Carl Orff, som själv var en engagerad pedagog och gav ut Orffs schulverk, hade gillat vår version av Carmina Burana, har vi sagt flera gånger! (Foto: Lars Östlund)

Summa summarum ledde alltsammans till en professionell uppsättning på landsbygd, där vi har hyrt in solister, dansare och delar av orkestern, samverkat med ett par musikfolkhögskolor som förstärkt i kör och orkester, men som helt och hållet i övriga delar har framförts av hundratals amatörer, inte minst barn och unga. Solisterna som syns i bild nedan heter från vänster Anton Leanderson-Andréas, Karin Fröhlén och Daniel Hagfeldt. Heléne och jag stapplar in efter föreställningens slut med en segergest som faktiskt har ett visst berättigande. Vi klarade det! Tack vare väldigt många runt omkring oss som bistod med tid, uppmuntrande tillrop och inte minst ekonomiskt stöd, så TACK återigen Västerås Stift, Landstinget Dalarna, Tro, hopp och klöver samt företag och privatpersoner i Avesta kommun som sponsrade kyrkbänkar!

Ja, så kan det gå när inte haspen är på. Det är så sant som det är sagt. Ska sånt här genomföras gäller det att inte haspen är på, vare sig det gäller ekonomi eller engagemang! Svenska kyrkans version av Carmina Burana i Avesta kommun har genererat ett otroligt positivt gensvar både från publik och medverkande. (Foto ovan och nedan: Lars Östlund)Och alla har vi verkat i ett gemensamt syfte vilket sammanfattades i ett manifest som inledningsvis lästes på tigrinska, arabiska, ryska, engelska och svenska. “Världen vibrerar av oro. Vi behöver samlas och verka i det goda. Att våga mötas och värna mångfald är en förutsättning för fred och medmänsklighet. Var stolt över den du är! Ingen kan göra allt men alla kan göra något, bemöt andra människor som du själv vill bli bemött. Människans själ – Vårens ansikte – uppmanar till kärlek”

21 reaktioner på ”På andra sidan Carmina Burana”

 1. Jag hade verkligen velat se föreställningen. När man är klar infinner sig ett stort tomrum och man undrar vad man ska hitta på härnäst. Men tjejer som du och jag behöver sällan vänta länge…

  1. Haha, ja det var lite tur för oss att jul och lucia stod och bankade på dörren ?Du hade gillat föreställningen Pia!

 2. Det var verkligen en magnifik musikupplevelse som jag åhörde en regnig lördag i den kyrka som en stor del av de senaste generationerna av min släkt varit knuten till.

  Kvinnan jag beställde biljetten av skrattade när jag deklarerade att jag normalt är mycket begåvad på att få dåliga platser. Och så blev det ju naturligtvis även denna gång, utan att jag ens ansträngde mig.

  Sista bänk, bakom byggnadsställningen, trots att jag var ute i god tid, men det var alla andra också. Jag ska inte klaga. Det var en briljant performance- och musikupplevelse jag fick, och den här musiken har ju trots allt följt mig ända sedan åtminstone 80-talet, så jag vet hur det låter.

  Ni gjorde er version mycket bra, och jag är imponerad av alla de ansträngningar ni gjort för att sjösätta detta flaggskepp, och hur ni med hårt arbete övervunnit alla de hinder som rest sig under resans gång.

  1. Tack Erik, ja det är verkligen inte lätt med placeringar/platser i en kyrka. Men jättekul att du kom och såg/hörde verket och dessutom gav oss “godkänt”. ?

 3. Ja se det var en riktig ngoma det! Grattis – vilket jobb, vilken arbetsseger!!

  Och här satt jag några mil bort och undrade om jag kanske skulle kunna klä ut mig till kyrkråtta och smita in… Det måste bara bli fler föreställningar helt enkelt och då vet jag att man ska vara ute i tid för biljetter!

  1. Neeej! Vad trist! ? Du skulle kanske ha gjort ett försök m kyrkråtte-kostym i alla fall? Kanske beblandat dig med dansarna och gjort en liten kyrkråtte-dans i kyrkgången och nästlat dig in via själva föreställningen. ? Hur som helst; det vore helt klart roligt att göra en omgång föreställningar till men hur realistiskt det är vet jag inte. Sen är det ju inte SÅ ofta biljetter tar slut, men här hände det faktiskt. Tyvärr.

  1. Haha ? vad roligt att du vill det Olga! Jag kanske kan ordna det om du menar allvar ? Och vi är verkligen storligen nöjda med resultatet! Känns fantastiskt att så många små och stora “vardags-sångare” har fått vara med om att framföra detta pampiga verk!

    1. Av någon anledning kunde jag inte kommentera på din blogg, det har hänt förut så jag svarar här. Jag har för övrigt alldeles trillat bort från allt som har med bloggläsande och rubrik-skriverier att göra. Hoppas på att komma igen till våren ?Jag tänker att jag skickar/lånar ut en usb-sticka med hela filmen på så får du titta på den när det passar. För stor att skicka digitalt tror jag. Men jag har den inte själv ännu ? Däremot har jag sett den och den är sevärd men bara inspelad med en enda kamera så vinkeln blir en och samma men det mesta syns ändå. Du skulle kunna maila/sms din adress så fixar jag det!

 4. Jag förstår att du måste ha dragit en djup suck av lättnad när allt var över. Sååååååå mycket jobb och stort ansvar för er som skulle få allt att klaffa. Jag blir matt bara jag tänker på det. Men roligt att det blev succé. Julen är väl ett inte efter detta.
  Kram

  1. Precis, plötsligt kändes jul och lucia väldigt lättsamt ? Ja du kan nog ana hur mycket jobb som låg bakom, men väldigt roligt att det blev en sån succé.

 5. TACK Alvar för dina fina ord! Det gläder både mig och Heléne att höra! Vi är otroligt glada och tacksamma för all uppskattning ?

  1. En sak skulle kunna tilläggas och det är hur oootroligt stolta vi är över våra körsångare och Avesta orkesterförening som jobbat med detta under SÅ lång tid och gjorde så strålande bra ifrån sig.?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen