Då blir det två rubriker igen! Förra veckans rubrik var RETRO. Denna vecka är MAT på tapeten. Vad kan passa bättre än att bjuda in till brorsans och min korvtillverkning!?! Kan det bli mer RETRO än att tillverka egen korv? Visserligen har Matfreaket(månadens värd) både vegetarian och vegan med i underrubriken, så jag hoppas att ingen misstycker att jag kommer släpande på tolv meter KORV! Allätare fanns också med som underrubrik! Kolla in Mor Anna i Älvbro! Detta hemknutna korvknippe skulle få Mor Alma i Katthult att blekna av avund! Jag ser ganska nöjd ut, eller hur? Men vadan detta? Ena veckan tillverkas det visor, körnoter ser dagens ljus och så splafs, tolv meter KORV! Jo, våren 2015 fick jag nämligen nöjet att gå på korvkurs med brorsan. Jag skrev om det HÄR och när kursen var över var brorsan och jag helt överens om att detta hädanefter skulle bli vår melodi. Nu skulle här göras korv MINST en gång om året. Men sen tog det två år innan vi gjorde slag i saken. Då hade jag ordnat köttkvarn och brorsan själva korvstoppningsmojängen och så skapade vi plats i almanackan en helg, införskaffade fjälster och övriga ingridienser samt en flaska vin, för si så var det på kursen.
Där svävade alla kursdeltagare runt i blå plastutrustning med ett vinglas i handen, lite sektvarning över det hela när man ser det så här på bild. Men fin-fin korv blev det. Och det blev fin-fin korv även denna helg! Vi laddade upp med bunkar, skärbräda, vassa knivar och köttkvarn. Helladdade försökte vi entusiasmera även den yngre generationen – EGEN korv! Fattar ni hur stort!?!
Men njae… några tag med kvarnen, sen var legot mer intressant.
Tonåringen, som fick i uppdrag att steka små provbitar av de olika färsblandningarna, upplyste oss om att nästan ALLA hennes vänner var vegetarianer nu.
Pappa och faster pratade proteiner allt medan färsen stänkte på tonåringen och nu var det dags för själva korvstoppningen. Hej vad det gick undan!
Korven ringlade ut i köket som i sagan om sötgröten som kokade över, ljusår från veganers och vegetarianers värld. Och ett dygn senare kunde vi dela upp 15 kg korv mellan oss. Fläsk, nöt och lamm med lite olika kryddblandningar.
Den dagen blev det korv till lunch! I kökssoffan fyra kusiner! Vår Pelle och syrrans Jerker var tillfälligt hemma för att ge en konsert i kammarorkesterföreningens regi.
Och till middagen… ja det blev korv! Och samma sällskap, men vi bytte hus för omväxling.
Och vad ska det bli för mat till helgen måntro? Inte helt omöjligt att det kan bli korv! Andra som skriver över givet tema hittar ni här nedan!
Anki
Matfreaket
Karin
Livsrummet
Olgakatt
Pensionären på ön
Ulla-Minnatur
Tove
Ingrid Musikanta
Pettas Karin
Yvonne
Paula
Nu är det väldigt modernt att hålla på och göra korv, förr var det en nödvändighet. När vi slaktade jul- och vårgrisen gjorde vi fläskkorv, stekkorv, rökt medvurst, prinskorv och blodkorv. Det var tider det! Och tänk så gott det smakade.
Kram, Ingrid
Ja, det är helt klart skillnad på korv och korv! Det finns nog anledning att fundera över vad köpe-korv innehåller ibland! Det var väldigt roligt i alla fall att göra egen korv, vi gör säkert om det! Kram
Va duktigt du är, ser mumsigt ut!
Särskilt stolt över korvknytningen ?
Absolut mitt i prick – mitt i korvens retro – heja dig Anna för dessa rubriker som blev en ringlande korv bland människorna som deltog, och så ett husbyte förståss 🙂
Fårnt ja en körv så …
… så hupper ja i älva! ? Stämmer bra här på älvbranten Tove! Liiiite kyligt ännu! Men nu står det inte på!
Det är klart man ska göra korv, undrar om lamm och älg fungerar ihop?
Bra idé Tack
Lamm och älg borde passa ihop, borde hur som helst testas! Har tyvärr dålig tillgång på både älg o jägare!
Vilket härligt inlägg Anna! Bra kombo mellan retro och mat! När barnen var små gjorde vi korv tillsammans med svärmor – hon hade en bra hushållsassisten med alla tillbehör och en del av korven lämnade vi till rökeriet i Norsholm som fanns på den tiden. Vi hade väldigt kul och som jag minns det så blev det väldigt gott 🙂 Svärmor är borta sedan många år, men hushållsassistenten finns kvar. 1950 års modell och tänk att det fortfarande går att få tag på reservdelar – i alla fall för ett par år sedan då vi behövde en ny drivrem 🙂
Kram
Tack Anki! Ja de där gamla assistenterna var som små traktorer! Jag har en lite nyare variant, tveksamt om reservdelar kommer att finnas kvar lika länge som till de gamla. Man får hoppas på välsorterade loppisar! För de flesta tillbehören slits ju inte ut precis. Det var verkligen roligt att göra korv, så vi gör säkert om det bara vi får till det i almanackan! Roligt att ni gjorde korv när barnen var små. Och tål-modigt!!! Det hade jag inte haft nerver till. De stackarna får göra sånt som vuxna istället! Kram
Så underbar mix av retro o mat! Nuförtiden är det ju inne att göra egen korv, det som började med surdegsbröd blev till korvmakning…o så handlar alla köttkvarnar och annat som sedan tar plats i köksskåpen. För att de har glömt att handla sig mera tid?? När ska man då hinna?? Har sett många tvprogram där man tävlar i ämnet, köttkvarnarna slutar mala, manickerna rasar ihop på bänken, deltagarna är högröda i ansiktet och stressar halvt ihjäl sig. Men ärligt talat, korven ser ljuvlig ut, men blev det en engångsföreteelse? Jag ägnar mig åt annan korvstoppning jag..
Framtiden får utvisa Paula om det blev en engångsföreteelse eller ej. Hur som helst var det trevligt så länge det varade. Och korven blev god. Men jag håller verkligen med dig, det finns SÅ mycket bilder och föreställningar om surdegsbröd och korvstoppning men de flesta har ju faktiskt inte tiden! Förr fanns ju alltid nån (nån och nån – kvinnan) hemma men idag jobbar båda och ska göra karriär, rusta hus och fostra barn med vänster hand, korvstoppa och surdega med höger hand. Jag får väl sätta ner blomstjälkar i köttkvarnens skiva och ha den som prydnad i fönstret om vi inte korvar nån mer gång! ? Ha en fin söndag!
Vilken toppeninlägg! Det var ju nästan ämne till en ny barnbok. Själv har jag aldrig kommit i närheten av dylikt annat än att jag faktiskt ärvt en gammal köttkvarn från mina föräldrars livsmedelsbutik de hade en gång i världen. Den står numera som prydnad hos min älskling i Eskilstuna.
20 meter korv är nästan ofattbart mycket. Hoppas den går att frysa så ni inte föräter er på den goda korven, för jag förutsätter att den blev jättegod. Nu sen jag börjat blogga igen får jag reda på en hel del som jag inte visste förut bl a att man kan gå på korvkurs. Låter lustigt men i själva verket är det ju en kurs för överlevnad. Tänk om korven i affären tar slut (krig eller nåt), då är det toppen att ha sin egen i frysen.
Trevlig helg och tack för ett roande och upplysande inlägg.
Kram
Håller med! I Blogglandia får man lära sig allt mellan himmel och jord verkligen! Och korvkursen är nog en av de mer ovanliga och samtidigt användbaraste kurs jag har gått. Jag tror på det där om att göra saker då och då som man aldrig har tänkt på att göra. Korvkursen var en sån grej för mej 🙂
gehör – hört talas om det 🙂
En bra och användbar egenskap ?
Tack Anna, för inspirerande korvinlägg!
Jag gick igång och började genast fundera på fjälstret som ligger i frysen 🙂
Vi gjorde också korv tidigare men så har det bara inte blivit av, troligen på grund av stressiga tider.
Måste få ändring på den delen av livet. Det är ju roligt att göra egen korv och så himla gott också.
Och retro är det helt säkert, nya korvar gjorda enligt gammal modell. 😉
Ja, det här att göra egen korv måste nog ligga på lust-sidan av tillvaron. Det är tidsödande och lite omständligt men att göra det som “en kul grej”, öppna en flaska vin och som sagt ha skrapat fram lite tid i almanackan för projektet. Då är det faktiskt riktigt roligt, så vi gör nog om det. Om två år kanske ? Så du hinner säkert före oss! Fram med fjälstren ur frysen bara!
Dottern dagar korv ibland, blir ju bra innehåll, jag köper Ernsts prinskorvar.
Kul med fler som “korvar sig”! Hemlagad korv smakar gott. Prinskorv och prinskorv är inte samma sak, instämmer. Vi är också noga med hur den ska smaka!
Allting har en ände, men korven den har två!
Stämmer bra! Och många korvändar blev det innan vi var klara! ?