Sången i våra hjärtan! 

Tänk att det är så roligt att sjunga när man är riktigt många. Avesta kyrka visade sig från sin allra vackraste sida den här soliga marssöndagen när det var dags för en Hela Kyrkan Sjunger session igen. Kärlek kan förändra allt var temat för allsången. Det finns hur mycket sånger som helst som passar in på temat och vi hade tryckt upp 100 sånghäften. Ändå räckte det inte. Det var över 150 personer i kyrkan som hade samlats, bara för att få sjunga tillsammans.  Det finns ett gammalt utryck “sången ädla känslor föder” som jag har funderat mycket över sedan jag började arbeta med körer. För jag ser så otroligt mycket glädje och positiva känslor som flödar under körkvällarna, så att ädla känslor föds stämmer ju verkligen. Kanske att de “ädla känslorna” i själva verket är oxytocinet, ett lugn-och-ro-hormon som utsöndras vid massage eller amning och som även frigörs vid sång? Det finns nämligen en hel del forskning på det här området! I så fall flödade oxytocinet under valven i Avesta kyrka i går kväll! Spännande! 

Att Celestakören för andra gången framförde min sång om kattungen, men på engelska denna gången, var förstås lite extra roligt. Den funkar verkligen jättebra och låter jättebra trots att den egentligen är SÅ enkel i sin uppbyggnad. Jag tror jag måste testa den i vuxenkörerna nån gång! Vuxna kan också behöva sjunga om kattungar. Jag tror att oxytocinet flödar lite extra då! 

22 svar på ”Sången i våra hjärtan! 

  • Ja, det är synd att man inte hinner allt Pia. Jag kan få den där saknaden efter teater ibland! Kram och ha en fin helg!

 1. Ja musik och sång är en ständig källa till glädje. Speciellt när man sjunger i kör tycker jag. Gjorde det under ett par år då vår hyresvärd ordnat med en stor kör av hyresgäster och jätteduktiga ledare. Dessvärre dog kören så småningom ut och nu går jag nynna för mig själv.
  Ha en bra vecka! Kram

  • Trist när körer dör ut för det är en stor glädjekälla i alla möjliga sammanhang. Man får tralla för sig själv helt enkelt?som du säger. Eller leta rätt på en annan kör som passar! Ha en fin vecka du med Yvonne!

 2. Underbart underbart och under är det bart; Jag menar för snö när vårens sång och oxytocinerna flödar och glöder. Mjau så roligt med din kattungetext i toner på annats språk också.
  Härlig Anna – jag nynnar och här i kommentaren har jag nu sjungit ut !!

  • Tack Tove för din sångande gångande fångande kommentar?Den värmer nu när det inte är så bart längre utan snötäckt igen!!!

 3. Jag har någon gång hört att musik öppnar upp hela hjärtat. Att den strömmar in i minsta vrå och dämmer upp de allra mest låsta dörrar som man har. Jag känner igen det i mig själv. Har man svårt med sina känslor någon gång så är det bara att lyssna på vacker musik. En stund senare lossar alla fördämningar.
  Jag förstår att folk kommer för att lyssna. Det behövs mera musik och kultur än någonsin i våra samhällen.
  Kattungen är också musik. Vem kan vara hård i sinnet när man ser en sådan?
  undrar Karin

  • Ja det stämmer så precis allt som du säger Karin. Och det är så fascinerande med musiken och dess påverkan på människan. Ny forskning som kommer är också spännande att ta del av. Musik i äldreomsorg/demensvård borde vara ett obligatorium! Inte kostnadskrävande, inga biverkningar, inga dyra omkostnader ifråga om lokaler och utrustning. Det skulle vara SÅ enkelt att genomföra och ibland tror jag att det är det som är haken. Det är helt enkelt alldeles för enkelt för att vara sant. Suck. Ha en fin dag i solen, för nu tittar den fram bakom molnen här hos oss!

 4. Så roligt att läsa om den stora uppslutningen för att få sjunga! Vår kör här i Säfsnäs församling är jätteduktig med Ann-Christine Resare som ledare. Musik i vinterkväll sjöngs här under sportloven, byns turister brukar gärna gå o lyssna och njuta av stämningen i vår vackra kyrka.
  Ha en fin måndagskväll

  • Ann-Christine har jag säkert träffat i något sammanhang. När jag gick körpedagogutbildningen förra året hade jag en kursare som hette Maria Resare. Det är roligt att lyssna på andra kyrkokörer när man jobbar med det själv. Jag får ta mig till Säfsnäs nån gång när de sjunger?

 5. Vad härligt det låter och visst är det så att sången ädla känslor föder, eller i alla fall måbrakänslor, så du gör mycket gott med din mission som musiker och körledare.
  Kram, Ingrid

  • Det är väldigt roligt att få jobba som jag gör, med så mycket glädje, jag kan påverka innehåll väldigt mycket själv också vilket är en stor del i att det känns så roligt. Jag har väldigt fria händer, om än under ansvar så klart. Kram från ett Dalarna som var vintervitt i morse igen!

 6. Jag vet att, när jag hade dubbla tjänster, både i skolan och kyrkan och skulle ha körrepetition efter konferensen i skolan på måndagarna var jag så trött att jag gärna hade stannat hemma på kvällen. Men så fort jag kom dit försvann tröttheten i och med glädjen att träffa sina körsångare och sjunga tillsammans. Musiken föder verkligen glädje.
  Kram

  • Känner igen det där… många körsångare kommer direkt från jobbet – trötta – men skuttar därifrån som duracellkaniner! Själv tar jag mig hemåt med ett saligt leende på läpparna, märkligt hur det påverkar kroppen, sången! Kollegial kör-kram på dig Ingrid!

  • Vad härligt att du sjunger med barnbarnen Hannele 🙂 Vi ska sjunga mycket med barnen! Precis med den röst vi har och inte den vi önskar att vi hade…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.