Tula!

Tula är ett gammalt ord. När jag ”googlar” läser jag att det har haft olika betydelser beroende på var i vårt avlånga land vi befinner oss. I Dalarna tex kunde det stå för att fylla sej med brännvin.

Nu var det inte det jag tänkte när jag drog igång ”tula vallen” som jag kallar den gamla visan. Vi sjöng den i Feel Good körerna innan allt bommade igen och frös inne.

”Tula” i visans betydelse är snarare tungt knog. Valla djuren ensam i skogen, hungrig och knappt ha nån mat i påsen. Sången har figurerat i Tv-reklam för ett visst mobilnät, fast med annan text. Men i Feel Good gör vi den i original och hyllar därmed Alice Tegnér som skrev texten i slutet av 1800 talet. Och just i år mina vänner, är det 100 år sedan en gift kvinna blev myndig vid 21 års ålder. Tidigare blev äkta mannen målsman för henne.

Alice Tegnér föddes 1864. Som gift, hade hon inte förfoganderätt över sitt eget bankkonto. De pengar hon tjänade på barnvisorna Bä bä vita lamm, Sov du lilla videung, Ekorr´n satt i granen och väldigt många fler, tog hennes man Jakob hand om. När hon 1926 blev änka, tänkte hon att de slantar barnvisorna inbringat, skulle ge henne trygghet på ålderns höst. Men så var blev det inte. Kontot var tömt och förbrukat. Så nog har det hänt lite saker på 100 år. Ändå, ju äldre jag blir, ju kortare känns ett sekel!

Anna 5 år provar att åka skridskor på Mosjön i Malung.

Det var ju alldeles nyss jag var barn, i alla fall ”bara” 50 år sen. Femtio år till på det, så är vi uppe i 100. Då var min mormor Ingrid 19 år. Farmor Alva 12 och min mamma Kickan, (idag en pigg 89 åring), hon var inte ens född! Nej, 100 år är inte längesedan. Därför känns det bra och roligt att just i år sjösätta Tula Vallen ute i butiken som en liten hyllning till Alice och alla andra skapande kvinnor vid förra sekelskiftet, i ett enkelt arrangemang för kör. De fick inte alltid “smaka på smöret” av det de åstadkom. Där finns också en demoinspelning av hur arret klingar. Det går utmärkt att sjunga till ni som är sångsugna! Ni ”Feeling-sångare” kommer att känna igen er!

Extra roligt är att jag till demoinspelningen har fått låna Maria Hulthéns ”kulning” för att skapa lite ”tula-vall” känsla. Hennes syster Kristina sjunger i kören och av henne fick jag CD-skivan med kulningen på, en jättefin skiva som jag tror många av er skulle gilla. Tänk vad roligt om vi kunde engagera Maria att kula, spela och sjunga på vår nästa konsert Feeling-sångare! Det bestämmer vi redan nu tycker jag!

Jag ser verkligen fram mot ett kulturellt uppsving. Äntligen ska många fåglar få höras i skogen igen. Bas Fiol & Flöjt kommer att störta ut ur Covid-fångenskapen med den fina föreställningen om Alice Tegnér – Elsa Beskow – Anna-Maria Roos. Föreställningen hade premiär samma månad som Covid -19 satte klorna i hela kulturlivet, mars 2020. Och namnet på föreställningen; ”Smöret smakte jag aldrig”; den kommer alltså från visan Tula hem och Tula vall som också får inleda hela föreställningen.

Men ut i butiken och sjung med i Tula Vallen nu!

4 reaktioner på ”Tula!”

  1. Ja hundra år swishar förbi rätt snart, verkar det som …
    Jag håller just nu på med lite retroprojekt, läser min mammas ungdomsbrev från för nästan hundra år sedan (hon var född 1910).

    Och så lyssnade jag på Tula vall. Så fint!

    1. Eller hur! Alltså ska man spara sina gamla brev? 😂 Jag har en resväska på vinden som jag ”sopstations-lystet” tittade på häromdagen. Men det är nåt speciellt när tiden har gått, att få ta del av en annan tid, ett annat tänk. Det kanske blir framtida pandemier när mina gamla brev blir till nytta igen 😆

  2. Visst är det fantastiskt spännande med historia, speciellt kvinnors. En av orsakerna att vi fick bli myndiga var att kvinnor vägrade att gifta sig och förlora sin myndighet till maken.
    Här i huset har vi en fullmakt där svärfars mor låter maken rösta åt henne. Så gick det med den saken.

    Det finns en tidskrift som heter Historiskan och handlar just om kvinnohistoria, rekommenderas innerligt.

    Vad “Tula” betyder har jag aldrig haft något begrepp om, men i går blev jag upprörd när deltagare i På spåret inte visste betydelsen av ämlig.Det trodde jag var näst intill rikssvenska!

    1. Ja verkligen Kicki och det slår mig ofta att den där ”gamla tiden” inte är så himla långt borta. Tidskriften ”Historiskan” måste jag genast kolla upp- tack för tips 😃 Fantastiskt med fullmakten! Att ni har den kvar! Och några tidshörn bort bara!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen