Vingslag (lördagstema)

Första associationen går till två sånger; den ena sången “Älska mig” där strofen “Se Fjärilns vingeslag” förekommer och så självaste Luciasången! “Drömmar av vingesus“.  

Det är faktiskt så att i musikbranschen är jul och lucia  högaktuellt. Det ska bokas lokaler och planeras och förberedas, så när december väl inträder är det hela egentligen över. Det värsta är helt enkelt gjort. Men av hänsyn till alla er som INTE behöver ha tomtar på loftet redan nu väljer jag en annan vinkling på lördagstemat “vingslag” som Karin på Åland har som förslag, tredje veckan i oktober. 

Att det som är utnött, uttjänt och helt hopplöst i den enes ögon kan vara en skatt i någon annans ögon. Så är det med våran brygga.  

Den har varit på “tapeten” ett par gånger tidigare här inne på sidan. Den är ju bara SÅ totalt färdig för skroten. Absolut ingenting att att göra någonting åt. Där växer gräs och mossa så det knakar, det är fascinerande att se hur naturen faktiskt tar tillbaks det som den en gång ägde. OCH den är högintressant för fåglarna! 

Här har syskonen Grönbena landat och gör sina konster en sommardag. “Look – one leg!!!” 

And here…The dying bird!   Efter föreställningen bugas det och tackas för applåder förstås, eftersom både rådjur, fiskar, måsar, myror och vildsvin såg den uppskattade föreställningen.   

Här låter mamma Knipa ungarna vila en stund innan det är dags att dra vidare. Lägg märke till stilen på den lilla som tar sig ner från bryggan med rumpan före!   

 Knatte, Fnatte och Tjatte tycker stockarna intill är bäst, de som bryggan låg på en gång.  

Herr Häger hade vägarna förbi tidigt en morgon och det vara bara tur att jag hann greppa kameran från fönstret på andra våningen. Annars hade jag missat honom! Vilka andra fåglar jag har missat törs jag inte tänka på. När jag kom ut från tvättstugan häromdagen satt en rovfågel där nämligen. Naturligtvis lyfte den i samma ögonblick som jag klev ut på stenläggningen! Då önskade jag hett att “pann-kameran” hade varit uppfunnen så jag hade kunnat bränna av det magiska ögonblicket! 

Jag tror att en bidragande orsak till bryggans popularitet är att den, förutom att vara allmänt skruttig, har seglat iväg tre meter från spången. Ingen mänsklig fot göre sig därmed besvär. Så avslutningsvis skulle jag vilja påstå att “Vingslag” kan skapa nya perspektiv. Som att den där bryggan som verkligen borde fraktas bort egentligen är en riktig skatt som ligger och guppar på Dalälven. Det kanske rentav är det som kallas fågelperspektiv?

Här kan ni läsa om vad de andra lördagsskribenterna skriver om “Vingslag”!
Anki
Helena
Ingrid
Karin
Karin på Åland
Klimakteriehäxan
Livsrummet
Liza
Marietts Foto
Musikanta
Olgakatt
Pensionären på ön
Pysseliten
Tove
Ulla-Minnatur
Wienerbrödslandet

22 reaktioner på ”Vingslag (lördagstema)”

 1. Jag tycker nog att åldern på en fågelskådare kan variera. I går såg jag en ung kille, lite hipsteraktig, med jättekikaren riktad mot en trädtopp. Fast han kanske var intresserad av trätoppar.
  Fina bilder, Anna. Det är alltid roligt att läsa dina betraktelser.

  1. Tack Eva 🙂 Ja jag strävar nog efter att blogginläggen ska vara lite som “betraktelser” eftersom det här här mitt sätt att hålla igång skrivandet. Jag har ju “projektförbud” även detta sista år på min utbildning 🙂 Och jo, jag vet att det finns unga fågelskådare, men inte lika vanligt. Lite sällsynta. Som vissa fåglar 🙂 Kram

 2. Härligt inlägg… när du skrev om olika sånger, så blev min första tanke “Fjäril vingad…”
  Så trevliga bevingade besök du har hos dig… härligt!

 3. Verkligen ett vingslagsinlägg ur fågelperspektiv!
  Och det där med Luciasånger är ju ett eget kapitel. Det var först förra året som jag fattade det där med “drömmar av vingesus, under oss siiia”. Ett av barnbarnen ville veta hur det hände ihop. Vinesus kunde hon acceptera som en gammaldags variant av vingsus, eller vingslag, men hur kan de vara under oss?
  Eeeh… Jag blev tvungen att fundera lite, men det är klart att “sia” är en ledtråd. Siar om under(verk), alltså. Men det tog lite tid innan den poletten trilladener!

 4. Vilket underbart inlägg på den här veckans tema och så många fina fågelbilder du tagit. Jag tycker alltid att det är svårt att fånga fåglar på bild. Man behöver en snabbare kamera än mobilkameran om man ska hinna med i svängarna.
  Trevlig fortsättning på söndagen!
  Kram, Ingrid

  1. Tack Ingrid, ja inte är det lätt att ta kort på fåglar men nya kameran (Klara-Fina) har underlättat betydligt eftersom hon har lite zoom. Men ibland skulle man som sagt behöva ha en i pannan! Ha en fin söndag du med! Kram

 5. Så roligt att läsa dina inlägg!! Jag brukar studera och kommentera fåglar och min dotter säger att det är bara gammal människor som pratar om fåglar 🙂 /Lena P

  1. Hahaha 🙂 Jag håller med din dotter! Har aldrig ägnat fåglarna vare sig blick eller tanke före femtioårsdagen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Rulla till toppen